Клизиште пријети споменику на Тјентишту

Агенција
Клизиште пријети споменику на Тјентишту

Тјентиште - Усљед обилних падавина на подручју Фоче, у близини спомен-костурнице на Тјентишту појавило се клизиште, рекао је директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић.

"Клизиште је однијело пола брда, стање на терену је застрашујуће, а угрожен је простор на којем се налази спомен-костурница и споменик борцима страдалим у бици на Сутјесци", истакао је Павловић.

На подручју општине Фоча већ други дан забиљежене су обилне падавине. 

Монументални споменик од бијелог бетона, у знак сјећања на Битку на Сутјесци у Другом свјетском рату, рад Миодрага Живковића, откривен је 5. септембра 1971. године.

Састоји се од два симетрично постављена бетонска крила, висине 19 метара, између којих се налази продор обликован борцима и колонама у покрету. Прошле године почеле су припреме за његову рестаурацију.

Претходно је 1958. године саграђена Спомен-костурница у коју су похрањени посмртни остаци 3.301 борца битке на Сутјесци.

јовановић: на лицу мјеста утврдити мјере за санацију клизишта

Директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске Стеван Јовановић рекао је Срни да ће заједно са геолозима из Института на Тјентишту сутра утврдити шта је потребно предузети да би се кренуло у санацију, односно прије тога у испитивање самог клизишта у близини Спомен–костурнице на Тјентишту."У договору са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић, геолози и ја ћемо кренути пут Тјентишта па да сутра у току дана видимо које су мјере потребне", рекао је Јовановић.

Он је рекао да ће сутра обићи терен и утврдити шта је неопходно за санацију односно заустављања клизишта.

Усљед обилних падавина на подручју Фоче, у близини Спомен-костурнице на Тјентишту појавило клизиште које је однијело пола брда и угрозило простор на којем се налази спомен-костурница и споменик борцима страдалим у Бици на Сутјесци.

На подручју општине Фоча већ други дан забиљежене су обилне падавине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана