Кладионице затвориле врата, посланици на потезу

Милијана Латиновић
Кладионице затвориле врата, посланици на потезу

Бањалука - Кладионице широм Српске јуче су затвориле врата у знак протеста због Приједлога закона о играма на срећу, који ће се данас по хитном поступку наћи пред посланицима у Народној скупштини РС.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је јуче да је интерес Српске да усвајањем закона о играма на срећу законски уреди ову област и обезбиједи више новца у буџету.

- Огроман новац се прелива у приватне џепове и неко то штити, да тако и остане. Постоје приређивачи којима за пет дана истичу лиценце и више су него заинтересовани да излобирају да расправа траје наредних пет дана да би продужили лиценцу по старом закону - нагласио је премијер Српске и подсјетио да РС једина у окружењу није промијенила тај закон. Вишковић је додао да се овај закон налази у хитној процедури, те да ће сви амандмани који ће унаприједити овај закон бити усвојени без обзира на то од кога долазе. Коментаришући протест приређивача игара на игру рекао је да то нема веза са њиховом угроженошћу.

- Прочитао сам да ћемо изгубити 60 милиона КМ, 15.000 радних мјеста. У буџету РС за ову годину од игара на срећу планирано је 27 милиона КМ, па не знам како ћемо изгубити 60 милиона. Како је угрожено 15.000 радних мјеста када у тој индустрији има 2.300 радних мјеста? Могуће да је запослено 15.000 радника, али у том случају онда њих 13.000 раде на црно - рекао је Вишковић.

С друге стране, власници кладионица који су јуче обуставили рад и на своје објекте ставили обавјештења којима изражавају протест, тврде да ће им нови закон угрозити пословање.

- Желимо да скренемо пажњу јавности и посланицима на негативне посљедице по РС уколико буде усвојен нови закон о ограма на срећу. То су губљење радних мјеста, прихода у буџету РС, затварање пословница и пресељење свих онлајн приређивача у друге државе - навели су у спортској кладионици “Моцарт”.

У кладионици “Вилијамс” су истакли да нису сигурни да ли ће због новог закона успјети да задрже играче из Српске, као ни играче из иностранства.

- Новим законом којим се забрањују уплате и исплате у интернет играма у пословницама директно се иде на раднике и изнајмљиваче пословних простора. Одузимају нам се електронске игре и оно мало што имамо од тих игара, јер код нас нису ни заступљене значајно, али ће директно погодити велике приређиваче тих игара, који искључиво профит остварују путем електронских игара - рекли су у “Вилијамсу”.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту Српске Игор Жунић очекује да ће предложени закон данас бити усвојен.

- Код великих прихода постоје лобији који не желе да им се дио добити одузме, а овај закон иде у том правцу, јер би требао да доведе до тога да се игре на срећу више не опорезују паушално, као до сада. Српска би на овај начин имала више прихода, а не видим ни зашто је спорно и да се “Лутрији РС” дају већа овлашћења, није то никакав монопол - рекао је Жунић.

Да је област игара на срећу потребно боље уредити сматра и шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Перица Бундало, који каже да закон ипак није морао ићи у хитну процедуру.

- Камо среће да смо у ситуацији да потпуно забранимо игре на срећу, јер кладионице посјећују читаве породице. Ми смо за то да ова област буде боље уређена и да приходи у буџету по овом основу буду већи него што су били, али сматрамо да поједине ствари у предложеном закону треба дорадити - рекао је Бундало, не желећи да прецизира како ће посланици из његове странке гласати када је ријеч о овом питању.

Измјене

У Министарству финансија РС раније су нагласили да се новим законом не мијења право приређивања игара путем аутомата, казина, кладионица и лутријских игара, већ да се модификују услови када је ријеч о питању накнада и рачунарског система.

- Право на приређивање електронских игара на срећу постаје искључиво право “Лутрије РС” - појаснили су у министарству и додали да су добици од игара на срећу до сада били опорезовани само из лутријских игара, што је неравноправно у односу на друге добитнике, због чега је предложено да се опорезују сви добици у играма преко 100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана