Kiša istjerala 1.000 studenata na ulicu

Danijela Stokanić
Kiša istjerala 1.000 studenata na ulicu

Banjaluka - Više od 1.000 stanara Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci juče je moralo da napusti svoje sobe, koje su usljed jake kiše poplavljene nakon što je olujni vjetar odnio krov sa tri paviljona, zbog čega je nastava na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta obustavljena do 22. decembra.

S obzirom na to da većina studenata, koji su po znanje u Banjaluku došli iz svih krajeva Srpske, nema gdje ni da prespava, za njih je obezbijeđen prevoz do kuće. U najvećem studentskom kompleksu u RS izračunali su da će trebati najmanje mjesec da se zidovi osuše, nakon čega će krenuti u sanaciju. Osim toga, kažu da postoji i opasnost od urušavanja naknadno građenih petih spratova u prva dva paviljona, jer je rigips natopljen vodom. Studentkinja iz Trebinja, koja stanuje u prvom paviljonu, kaže da su oko ponoći saznali da moraju što prije napustiti dom.

- Nastala je panika, jer većina nas u trenutku nije znala gdje da ode. Bez obzira na to počeli smo da se pakujemo. Prvo smo iselili kolege u čije je sobe voda već bila prodrla - priča ova studentkinja, koja nije željela da joj objavimo ime. Promrzlog studenta iz Doboja zatekli smo kako užurbano svoje stvari prevozi kod ujaka, nakon čega autobusom planira kući.

- Ako paviljon ne budu sanirali za sedam dana, kada bi trebalo nastava da počne, moraću tražiti neki privatni smještaj u Banjaluci - kazao je on.

Studenti, sa kojima su besanu noć između utorka i srijede proveli i direktor i upravnik ove ustanove, kažu da će ako studenjak uskoro ne bude saniran pokrenuti humanitarnu akciju kako bi prikupili novac za radove. Kroz šalu kažu da će im to veče ostati u sjećanju i po rođendanu jedne stanarke, koji su svi zajedno proslavili u hodniku.

Da je situacija u domu kritična uvjerio se juče i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je rekao da neće izostati pomoć Vlade u prevazilaženju problema.

- Paviljon tri trebalo bi da bude saniran za desetak dana. Dogovoreno je da se u međuvremenu ubace dodatni kreveti u četvrti paviljon, kao i u treći, nakon što bude saniran. Plan je i da neki od studenata budu smješteni u alternativnim objektima - kazao je Malešević.

Obilna kiša stvorila je probleme i drugim Banjalučanima, između ostalog, stanarima zgrade u naselju Obilićevo, gdje je voda prodrla nakon što je vjetar odnio krov.

- Suprug i ja ne znamo šta da radimo, jer je voda probila kroz plafon. Nadležni uporno ignorišu naše pozive - kazala je jedna od stanarki Mirjana Šarić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su stanari te zgrade htjeli da se odmah krene sa gradnjom novog krova, što je, prema njegovim riječima, nemoguće.

- Zajednica etažnih vlasnika mora sama da organizuje radove, a grad će procijeniti za koga postoji osnov za pomoć - kazao je Radojičić.

Opština Vlasenica, gdje je proteklih dana vjetar pričinio veliku štetu, zatražila je pomoć republičkih institucija. Štetu je pretrpjela i Srebrenica, gdje je oštećeno dvadesetak privatnih kuća, nekoliko voćnjaka i krov na školama, a u Petrovu je i juče na snazi bilo vanredno stanje.

Solidarnost

Članovi organizacije mladih DNS-a pozvali su studente, koji u Banjaluci nemaju nikoga svoga, da budu njihovi gosti dok njihove sobe ponovo ne budu osposobljene za stanovanje.

- Za sada smo obezbijedili 40 smještajnih kapaciteta za naredna tri dana. Svi zainteresovani studenti mogu se javiti na telefone 066/787-392, 065/074-057 i 066/916-326 - saopšteno je iz ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana