Киша истјерала 1.000 студената на улицу

Данијела Стоканић
Киша истјерала 1.000 студената на улицу

Бањалука - Више од 1.000 станара Студентског центра „Никола Тесла“ у Бањалуци јуче је морало да напусти своје собе, које су усљед јаке кише поплављене након што је олујни вјетар однио кров са три павиљона, због чега је настава на свим факултетима бањалучког Универзитета обустављена до 22. децембра.

С обзиром на то да већина студената, који су по знање у Бањалуку дошли из свих крајева Српске, нема гдје ни да преспава, за њих је обезбијеђен превоз до куће. У највећем студентском комплексу у РС израчунали су да ће требати најмање мјесец да се зидови осуше, након чега ће кренути у санацију. Осим тога, кажу да постоји и опасност од урушавања накнадно грађених петих спратова у прва два павиљона, јер је ригипс натопљен водом. Студенткиња из Требиња, која станује у првом павиљону, каже да су око поноћи сазнали да морају што прије напустити дом.

- Настала је паника, јер већина нас у тренутку није знала гдје да оде. Без обзира на то почели смо да се пакујемо. Прво смо иселили колеге у чије је собе вода већ била продрла - прича ова студенткиња, која није жељела да јој објавимо име. Промрзлог студента из Добоја затекли смо како ужурбано своје ствари превози код ујака, након чега аутобусом планира кући.

- Ако павиљон не буду санирали за седам дана, када би требало настава да почне, мораћу тражити неки приватни смјештај у Бањалуци - казао је он.

Студенти, са којима су бесану ноћ између уторка и сриједе провели и директор и управник ове установе, кажу да ће ако студењак ускоро не буде саниран покренути хуманитарну акцију како би прикупили новац за радове. Кроз шалу кажу да ће им то вече остати у сјећању и по рођендану једне станарке, који су сви заједно прославили у ходнику.

Да је ситуација у дому критична увјерио се јуче и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је рекао да неће изостати помоћ Владе у превазилажењу проблема.

- Павиљон три требало би да буде саниран за десетак дана. Договорено је да се у међувремену убаце додатни кревети у четврти павиљон, као и у трећи, након што буде саниран. План је и да неки од студената буду смјештени у алтернативним објектима - казао је Малешевић.

Обилна киша створила је проблеме и другим Бањалучанима, између осталог, станарима зграде у насељу Обилићево, гдје је вода продрла након што је вјетар однио кров.

- Супруг и ја не знамо шта да радимо, јер је вода пробила кроз плафон. Надлежни упорно игноришу наше позиве - казала је једна од станарки Мирјана Шарић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да су станари те зграде хтјели да се одмах крене са градњом новог крова, што је, према његовим ријечима, немогуће.

- Заједница етажних власника мора сама да организује радове, а град ће процијенити за кога постоји основ за помоћ - казао је Радојичић.

Општина Власеница, гдје је протеклих дана вјетар причинио велику штету, затражила је помоћ републичких институција. Штету је претрпјела и Сребреница, гдје је оштећено двадесетак приватних кућа, неколико воћњака и кров на школама, а у Петрову је и јуче на снази било ванредно стање.

Солидарност

Чланови организације младих ДНС-а позвали су студенте, који у Бањалуци немају никога свога, да буду њихови гости док њихове собе поново не буду оспособљене за становање.

- За сада смо обезбиједили 40 смјештајних капацитета за наредна три дана. Сви заинтересовани студенти могу се јавити на телефоне 066/787-392, 065/074-057 и 066/916-326 - саопштено је из ове организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана