Кинези почињу да граде за двије године

Вељко Зељковић
Кинези почињу да граде за двије године

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални менаџер “Шандонг интернешнела” Јанг Сју парафирали су јуче у Бањалуци уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука - Приједор који ће градити ова кинеска компанија.

Након овог чина створени су сви услови да кинески партнер покрене процедуру плаћања концесионе накнаде која износи око 4,47 милиона евра, након чега ће и званично бити потписан уговор о додјели концесије за изградњу овог аутопута. Како је појаснио Трнинић, овом приликом није потписан коначан уговор, него само парафиран због тога што није уплаћена ова накнада, што по законима Српске мора бити обављено на дан потписивања.

- Кинеска страна то не оспорава, него је разлог у процедурама које мора да прође ова државна компанија. Због тога смо оставили разуман рок за уплату ове накнаде, послије чега ће уговор бити потписан и постати пуноважан - истакао је Трнинић.

Према подацима из генералног пројекта, овај стратешки путни правац биће дуг 42,2 километра, а вриједност инвестиције, која обухвата пројектовање и изградњу, износиће око 297 милиона евра.

Планирано је да има по двије саобраћајне траке по смјеру, раздјелно острво и зауставне траке. Такође, предвиђена је градња седам тунела и 35 мостова, али и три петље. 
Пројектом је предвиђено да у року од двије године буде завршено пројектовање, али и експропријација земљишта.
Изградња би, према истом плану, требало да траје три године, а управљање и одржавање аутопута наредних 30 година, током којих је концесионар одговоран за његово несметано функционисање и одржавање.

Према ријечима Трнинића, “Шандонг интернешнел” се обавезао да ће извршити пројектовање и друге дионице овог аутопута до Новог Града, али и брзог пута према Козарској Дубици.
- Надам се да ћемо послије пет година, када завршимо прву фазу аутопута Бањалука - Приједор, наставити са реализацијом ових праваца према Новом Граду и Козарској Дубици - рекао је Трнинић додајући да је добијено и позитивно мишљење Правобранилаштва РС за потписивање овог уговора иако то није било неопходно.

“Чајна шандонг интернешнел” је, иначе, једна од највећих грађевинских компанија у свијету и гиганата у области изградње мостова и аутопутева. Познати су и по томе што су изградили и један од највећих мостова на свијету, дужине 42 километра.

Траса аутопута

Аутопут Бањалука - Приједор пролазиће подножјем планине Козара, кроз насеља Куљани, Барловци и Рамићи, гдје ће бити изграђен и први тунел, а затим би требало да иде према Церићима и даље ка Поткозарју, Омарској и Козарцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана