Кинески језик учиће ђаци у пет школа

Анита Јанковић-Речевић
Кинески језик учиће ђаци у пет школа

Бањалука - Ученици четири основне и једне средње школе у Српској у наредном периоду имаће прилику да уче кинески језик, а стручњаци сматрају да би им знање овог језика у будућности могло бити веома корисно будући да је Кина незаобилазан центар моћи у свијету.

У Министарству просвјете и културе РС наводе да ће се кинески језик изучавати факултативно, а основне школе чији ђаци ће моћи да уче овај језик су "Свети Сава" из  Источног Новог Сарајева, школа "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке, "Свети Сава" из Добоја и "Србија" из Шамца. Изучавању кинеског језика своја врата одшкринуо је и Средњошколски центар "Фоча" из Фоче. 

Прва слова и ријечи на кинеском језику већ идућег мјесеца научиће ђаци Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, гдје ће у петак бити отворена прва учионица за учење овог језика.

Директорица ове образовне установе Данијела Мрда истиче да је кабинет опремљен најсавременијом опремом захваљујући донацији амбасаде Кине у БиХ, у вриједности 13.000 КМ.

- Набавили смо нови намјештај, рачунаре, кинеске украсе, а ту је и тач скрин мултимедијална табла. Први часови биће организовани већ у фебруару, а у овом полугодишту 147 наших ученика различитог узраста похађаће наставу кинеског језика - рекла је Мрда.

Она је истакла да ће Републички педагошки завод заједно са амбасадом Кине у БиХ пратити све активности у вези са наставним плановима и програмом, а предавачи ће бити из Кине и РС.

-  Конфучијев институт ће понудити предаваче из Кине, али ће у раду учествовати и студенти и свршени студенти кинеског језика Универзитета у Источном Сарајеву - казала је Мрда.

Представници кинеске амбасаде јуче су обишли три преостале основне школе у Српској  у којима ће се изучавати кинески језик како би договорили појединости рада.

Директорица ОШ "Свети Сава" из Добоја Радмила Дакић  каже да још не зна када ће тачно њихови ђаци кренути са учењем кинеског, али очекује да би то могло бити кроз мјесец-два. 

- Договорили смо се да до краја седмице доставимо тачан број ученика који су заинтересовани за учење језика, а амбасада ће нам убрзо након тога обезбиједити предавача и уџбенике. Довешће учитеље из Кине и они ће их плаћати, а на нама је само да обезбиједимо простор - рекла је Дакићева. Додала је да ће се настава одвијати у групама, по два часа седмично.

- Постоји могућност да нам помогну у опремању кабинета аудио-визуелном опремом како би дјеца брже и лакше савладава језик. Сматрам да је ово изузетна прилика која нам се пружила јер што више језика знаш, више вриједиш и сигурна сам да ће усвојено знање дјеци бити корисно у будућности - рекла је Дакићева и истакла да ову школу  похађа неколико ученика кинеске националности.

Директор бањалучке ОШ "Георги Стојков Раковски" Душан Мишљеновић истиче да је у анкети спроведеној прошле године педесетак ученика изразило интересовање за учење кинеског језика.

- На састанку са представницима кинеске амбасаде смо договорили да попунимо апликацију како би имали основ за тражење наставника у Пекингу. Вјерујемо да ћемо то брзо завршити и да ће настава кренути већ од марта - рекао је Мишљеновић.

Далеки исток

Језици са Далеког истока убрајају се међу најтеже за учење, а на врху листе налази се кинески, који је и један од најстаријих свјетских језика. Кинеско писмо има шест врста знакова, али је граматика једноставна, јер за разлику од српског језика, нема падежа, родова, множине и једнине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана