Karavan iz Francuske “napunio baterije” na Tjentištu

Srna
Karavan iz Francuske “napunio baterije” na Tjentištu

Foča - Neobični karavan iz Francuske “Jurop rejd - Vožnja Evropom” sa 800 učesnika u 250 vozila “pežo 205” i ove godine je posjetio Nacionalni park “Sutjesku”.

Automobilom “nacionalne klase”, koji se odavno ne proizvodi, Francuzi su na put dug 10.000 kilometara krenuli 28. jula i do sada su prešli oko 3.000 kilometara, a namjeravaju da za 23 dana obiđu 20 evropskih zemalja.


Jedan od organizatora putovanja Džeremi Blondin kaže da ove godine imaju 100 automobila više nego lani.

“Ljudi u Francuskoj ne poznaju dovoljno zemlje istočne Evrope poput BiH i Albanije, pa imaju želju da ih na ovaj način obiđu. Nacionalni park žSutjeskaž je zadivljujuće mjesto sa prelijepim planinama, jezerima, šumom, tako da ćemo i ubuduće ovdje dolaziti”, rekao je Blondin.

“Vožnja Evropom” ima i humanitarni karakter. Bendžamin Lajdin navodi da svi učesnici karavana tokom godine prikupljaju školski materijal i sportsku opremu.

“Obilazimo škole, uglavnom u BiH, Albaniji i Bugarskoj. Ove godine smo osam tona školskog materijala i sportske opreme podijelili u dvije škole u Mostaru, a sljedeća humanitarna akcija je u Albaniji”, kaže Lajdin.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije opštine Foča ističe da Francuzi imaju imponzantnu organzaciju i da pripreme za put traju cijelu godinu.

“Oni prethodno dođu da provjere maršrutu, a ovdje se uvijek oduševe ljepotom prirode, tako da učesnicima savjetuju da obavezno obiđu vidikovac na Dragoš sedlu odakle mogu da vide prašumu Perućicu i vodopad Skakavac”, kaže Mandić.

On dodaje da “Jurop rejd” ima ogroman broj pratilaca na društvenim mrežama, koji mogu bliže da se upoznaju sa destinacijama koje obilaze francuski studenti, pa tako i sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”.

“Njihov cilj i jeste da promovišu područja koja posjete, a doseg njihovih objava na Fejbuku i Jutjub kanalu je veoma veliki. Ove godine je novitet da imaju učesnike iz Šapnije, Italije i Belgije, a namjeravaju da se šire i na ostale zemlje Evrope”, rekao je Mandić.

Ajris, studentkinja finansija iz francuske pokrajine Bretanja, kaže da je mnogo zanimljivo na ovaj način otkrivati znamenitosti za njih malo poznatih zemalja, upoznavati ljude širom Evrope, njihovu kulturu i običaje.

“Malo smo i umorni zbog ubrzanog ritma, ali je ovo dragocjeno i prelijepo iskustvo. Priroda je ovdje zadivljujuća”, kaže Ajris.

Valentin ističe da zanimljivo prolaziti različitim predjelima.

“Jutros smo bili u Hrvatskoj na moru, u Splitu. Bilo je veoma vruće, a sada smo ovdje okruženi šumom, veoma je svježe i prijatno”, kaže Valentin.

Aleksja, koja ističe da uživa dok vozi, kaže da se tada osjeća slobodno. “Ovo auto ima i ime, zove se Peperoni, jeste staro, ali je i udobno”, rekla je Aleksja.

Nakon Tjentišta, naredna destinacija učesnika “Vožnje Evropom” je crnogorsko primorje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana