Kamiondžijama povoljnije putovanje kroz Sloveniju

A. J. R.
Kamiondžijama povoljnije putovanje kroz Sloveniju

Sarajevo - Slovenija će 1. aprila uvesti novi sistem naplate putarine za sva vozila čija masa prelazi 3,5 tone, DarsGo sistem, zahvaljujući čemu će prevoznici iz BiH jednostavnije i povoljnije prolaziti kroz ovu članicu Evropske unije.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH upozorili su prevoznike koji voze kroz Sloveniju da svoja teretna vozila treba da registruju za korišćenje ovog sistema, odnosno da nabave DarsGO uređaj koji omogućuje naplatu putarine.

- Oprema se može nabaviti na registrovanim DarsGo servisima u Ljubljani, na odmaralištima Lopata, Maribor i Grabonoš, te na graničnim prelazima Obrežje, Gruškovje i Fernetiči, kao i na benzinskim pumpama na autoputu - saopšteno je iz Ministarstva komunikacija.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić kaže da je ova vijest obradovala vozače jer će zahvaljujući novom sistemu naplate putovanje biti brže i povoljnije.

- Ovaj sistem će za evro pet i evro šest kategoriju vozila biti jeftiniji za 15 do 20 odsto od postojećih načina naplate, a biće i značajnih popusta za vozače koji uplate nekoliko stotina evra. Do sada smo na ulazu morali kupovati vinjete, na čemu se gubilo mnogo vremena - kaže Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana