KUD iz Švajcarske pobjednik Evropske smotre srpskog folklora dijaspore

Srna
KUD iz Švajcarske pobjednik Evropske smotre srpskog folklora dijaspore

Banjaluka - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Vuk Stefanović Karadžić” iz švajcarskog Roršaha pobjednik je 23. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održane u Banjaluci.

Pobjednički pehar, koji je do sada bio u rukama KUD-a “Stevan Mokranjac” iz Beča, pobjedniku su uručili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke Danilo Đokić.


Nagradu publike dobili su ansambli “Šumadija” iz Milvokija i “Dukati i biseri” iz Čikaga, koji su nastupali u revijalnom dijelu.

Prema kriterijumima žirija u Evropskom savjetu smotre dodijeljeno je po 12 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja najboljim folklornim ansamblima za prvo, drugo i treće mjesto.

Dodjelom nagrada i priznanja zaršena je do sada najmasovnija Evropska smotra folklora, koja je prvi put održana u Banjaluci, a među čijim je učesnicima bilo i onih koji su prešli hiljade kilometara da bi pokazali kako čuvaju svoju tradiciju.

Đokić je izjavio Srni da je to za njih najbrojnija smotra, jer je do sada na ovakvim takmičenjima učestvovalo najviše 50 društava.

“Lista učesnika ove godine je proširena tako da je u Banjaluku doputovalo 65 KUD-ova iz 14 zemalja i tri folklorna društva iz Banjaluke”, istakao je Đokić.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković izjavila je Srni da, osim toga što je Evropska smotra odličan način da se promoviše izvornost nematerijalne kulturne baštine i da se upoznaju mlade generacije koje odrastaju u Srpskoj, ali i rasijanju, ovaj događaj ostaće zabilježen kao najbrojniji kulturni, ali i turistički, u kojem je bilo oko 4.000 učesnika i 3.000 njihovih pratilaca i publike u Banjaluci.

“U gradu na Vrbasu doslovno nije bilo nijednog slobodnog kreveta, pa su tako i obližnji gradovi popunili smještajne kapacitete”, dodala je Brankovićeva.

Ona je pojasnila da su predstavnici Saveza srpskih udruženja Njemačke organizovali humanitarne akcije na području banjalučke regije i da su poklonili 200 karata za sedam udruženja licima i djeci sa posebnim potrebama, rijetkim bolestima, samohranim roditeljima, višečlanim porodicama i omladinskim centrima.

“Veći dio prihoda, ostvaren od prodaje ulaznica, upućen je u humanitarne svrhe. Predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke Đokić i ministar Klokić posjetili su porodicu tragično nastradale jedanaestogodišnje djevojčice u Prnjavoru i uručili novčana sredstva”, navela je Brankovićeva.

Prema njenim riječima, Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka, doniran je namještaj za trepezariju, a kosilica za travu, kao i neophodan higijenski i medicinski materijal obradovao je članove Upravnog odbora Roditeljske kuće “Iskra”.

Dvadeset treća Evropska smotra folklora srpske dijaspore i Srba u regionu održana je na banjalučkoj tvrđavi Kastel 19. i 20. maja.

Smotru, koju su organizovali Savez srpskih udruženja Njemačke i KUD “Piskavica” iz Banjaluke, podržali su Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj, predsjednik i Vlada Republike Srpske, Grad Banjaluka i Turistička organizacija Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana