КУД из Швајцарске побједник Европске смотре српског фолклора дијаспоре

Срна
КУД из Швајцарске побједник Европске смотре српског фолклора дијаспоре

Бањалука - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Вук Стефановић Караџић” из швајцарског Роршаха побједник је 23. Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, одржане у Бањалуци.

Побједнички пехар, који је до сада био у рукама КУД-а “Стеван Мокрањац” из Беча, побједнику су уручили министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и предсједник Савеза српских удружења Њемачке Данило Ђокић.


Награду публике добили су ансамбли “Шумадија” из Милвокија и “Дукати и бисери” из Чикага, који су наступали у ревијалном дијелу.

Према критеријумима жирија у Европском савјету смотре додијељено је по 12 златних, сребрних и бронзаних медаља најбољим фолклорним ансамблима за прво, друго и треће мјесто.

Додјелом награда и признања заршена је до сада најмасовнија Европска смотра фолклора, која је први пут одржана у Бањалуци, а међу чијим је учесницима било и оних који су прешли хиљаде километара да би показали како чувају своју традицију.

Ђокић је изјавио Срни да је то за њих најбројнија смотра, јер је до сада на оваквим такмичењима учествовало највише 50 друштава.

“Листа учесника ове године је проширена тако да је у Бањалуку допутовало 65 КУД-ова из 14 земаља и три фолклорна друштва из Бањалуке”, истакао је Ђокић.

Портпарол Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић изјавила је Срни да, осим тога што је Европска смотра одличан начин да се промовише изворност нематеријалне културне баштине и да се упознају младе генерације које одрастају у Српској, али и расијању, овај догађај остаће забиљежен као најбројнији културни, али и туристички, у којем је било око 4.000 учесника и 3.000 њихових пратилаца и публике у Бањалуци.

“У граду на Врбасу дословно није било ниједног слободног кревета, па су тако и оближњи градови попунили смјештајне капацитете”, додала је Бранковићева.

Она је појаснила да су представници Савеза српских удружења Њемачке организовали хуманитарне акције на подручју бањалучке регије и да су поклонили 200 карата за седам удружења лицима и дјеци са посебним потребама, ријетким болестима, самохраним родитељима, вишечланим породицама и омладинским центрима.

“Већи дио прихода, остварен од продаје улазница, упућен је у хуманитарне сврхе. Предсједник Савеза српских удружења Њемачке Ђокић и министар Клокић посјетили су породицу трагично настрадале једанаестогодишње дјевојчице у Прњавору и уручили новчана средства”, навела је Бранковићева.

Према њеним ријечима, Дому за дјецу без родитељског старања “Рада Врањешевић” Бањалука, дониран је намјештај за трепезарију, а косилица за траву, као и неопходан хигијенски и медицински материјал обрадовао је чланове Управног одбора Родитељске куће “Искра”.

Двадесет трећа Европска смотра фолклора српске дијаспоре и Срба у региону одржана је на бањалучкој тврђави Кастел 19. и 20. маја.

Смотру, коју су организовали Савез српских удружења Њемачке и КУД “Пискавица” из Бањалуке, подржали су Представништво Републике Српске у Њемачкој, предсједник и Влада Републике Српске, Град Бањалука и Туристичка организација Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана