Јуначки подвиг живи сто година

Ведрана Кулага
Јуначки подвиг живи сто година

Босанско Грахово - У Босанском Грахову овог викенда биће обиљежено 100 година од смрти великана и симбола борбе за слободу, Гаврила Принципа, а поштоваоци његовог лика и дјела поручују да српски народ не смије заборавити своју историју.

Гаврило Принцип је рођен 1894. године у селу Обљај, надомак Босанског Грахова. Био је припадник организације "Млада Босна", а у историју се уписао када је 28. јуна 1914. године, на Видовдан, у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, чији је долазак тог дана српски народ доживио као провокацију. Осуђен је на 20 година робије, а преминуо је 28. априла 1918. године у затворској болници, од посљедица тешких услова који су проузроковали туберкулозу.

У Босанском Грахову, његовом родном мјесту, кажу да је све спремно за обиљежавање важног историјског датума. План је да програм почне у суботу увече приказивањем филма о лику и дјелу Гаврила Принципа, док је за недјељу предвиђен богат програм и долазак високих званичника Српске и Србије.

Начелник Босанског Грахова Душко Радун истакао је да се навршава вијек од смрти човјека који је обиљежио историју и који је понос Грахова, по коме је та општина и препознатљива у свијету.

- Срби у ФБиХ не треба да се стиде својих јунака који су обиљежили времена иза нас и треба да будемо јединствени у очувању историје и Срба као народа на овим просторима. Ово нам треба бити покретач, уз економски развој, да бисмо остали на огњиштима - рекао је Радун.

Каже да, од када је дошао на чело општине прије нешто више од двије године, преговара са Владом Србије у вези са поновним уласком у реконструкцију Принципове родне куће како би биле исправљене одређене грешке из 2014. године, када је кућа реконструисана након што је сравњена са земљом 1995. године.

Позивнице за обиљежавање послате су највишем руководству Српске и Србије, представницима Срба у региону, Покрајинској влади Војводине, градоначелницима и начелницима општина и другима.

- Најважније је да смо све организовали уз подршку Покрајинске владе Војводине, а Скупштина општине донијела је прошле седмице одлуку да се убудуће 28. и 29. април обиљежава сваке године - рекао је Радун, који очекује да ће доста грађана из Српске, али и Србије, бити ове године дио обиљежавања важног историјског датума.

Туристичка понуда

Циљ надлежних у Босанском Грахову је да родна кућа Гаврила Принципа, уз природне и историјске знаменитости, постане носилац богате туристичке понуде тог краја. Душко Радун каже да Грахово има шта да понуди посјетиоцима и да ће настојати да то представе у најбољем свјетлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана