Још се не зна кад БиХ напушта емитовање аналогног РТВ сигнала

Срна
Још се не зна кад БиХ напушта емитовање аналогног РТВ сигнала

Сарајево - Иако је рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање РТВ сигнала био јуни 2015. године, када је у свим европским земљама завршено аналогно емитовање, ни данас није познато када би то могло да се деси у БиХ, речено је на посљедњој сједници Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Секретар Министарства комуникација и транспорта Игор Пејић информисао је чланове Комисије да Министарство проводи активности у склопу друге фазе дигитализације, али да не може утицати на њихову динамику, јер су у тај процес укључене и друге институције. 

Као посебан проблем навео је жалбе учесника на тендерима за дигитализацију и њихово рјешавање у Канцеларији за жалбе БиХ, чија је рјешења Министарство комуникација и транспорта дужно да испоштује. 

"Министарство тренутно поступа по рјешењу Канцеларије за жалбе и врло брзо ће те активности бити проведене", рекао је Пејић. 

Директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ Предраг Ковач подсјетио је да се већ неко вријеме, у оквиру прве фазе дигитализације у БиХ, дигитални сигнал емитује на три подручја – Бањалука, Сарајево и Мостар. 

"По одлуци Савјета министара, јавни емитери, односно Одбор Јавног РТВ система требало је да формира тијело које ће управљати опремом за дигитализацију коју је Савјет министара додијелио јавним емитерима и да РАК-у пошаље на усаглашавање цјеновнк кориштења опреме за комерцијалне телевизије", рекао је Ковач. 

Према његовим ријечима, прошло више од годину дана како та одлука Савјета министара није испоштована и како јавни сервиси нису учинили ништа на формирању тијела за управљање опремом за дигитализацију. 

Наводећи да је у току друга фаза дигитализације, Ковач је рекао да је Стратегијом за дигитализацију предвиђено да РАК најмање шест мјесеци прије укидања аналогног емитовања у БиХ распише јавни позив за додјелу мултиплекса Ц, што представља трећу фазу дигитализације. 

"РАК припрема дозволу за оператера за мултиплекс Ц и јавни позив", прецизирао је Ковач и додао да је једна од могућности да три телеком оператера у БиХ постану оператери мултиплекса Ц јер би то могли најбрже да ураде. 

Директор РАК-а сматра да је за дигитализацију у БиХ кључна одлука Савјета министара односно Парламентарне скупштине о датуму гашења аналогног сигнала.

Као крајњи датум за престанак аналогног емитовања у БиХ Ковач предлаже 17. јун ове године, јер би то било три године након датума када су све земље у Европи престале емитовати аналогни сигман.

"Тад би имали ситуацију да више нема аналогног емитовања, због чега би сви учесници у овом процесу, прије свега јавни сервиси, били мотивисани да се овај проблем адекватно ријеши", оцијенио је Ковач. 

Он је за 6. март најавио састанак у Спољнотрговинској комори БиХ представника РАК-а и комерцијалних телевизија, те додао да ће о резултатима тог састанка бити информисана надлежна комисија Представничког дома парламента БиХ. 

Због незадовољства чињеницом да још нису у могућности да пређу на дигитално емитовање, 11. фебруара пет ТВ станица у БиХ – Хајат, ОБН, ТВ1, БН и Пинк БХ прекинуле су програм на 30 минута.

Након што су све европске земље, осим БиХ, процес дигитализације завршиле су 2015. године, аналогни сигнал телевизија из БиХ угушен је диталним сигналом телевизија сусједних земаља и далеко је мањег домета него раније, односно мање људи има прилику гледа њихов програм. 

Осим усклађивања са остатком Европе, прелазак с аналогног на дигитално емитовање за грађане БиХ значиће више ТВ канала, бољу слику те чистији и квалитетнији звук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана