Јеранић: Морамо улагати у Службу хитне помоћи

Срна
Јеранић: Морамо улагати у Службу хитне помоћи

У свако доба дана и ноћи, без обзира на празнике и нерадне дане, они спасавају животе, па је ред да их обиђем и да поразговарамо, поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите након обиласка бањалучке Хитне помоћи. Улагања у ову службу морају бити сврсисходна и по приоритетима, каже министар.

Мало смо разговарали о возилима, квалитету возила које Служба хитне медицинске помоћи овдје има, с обзиром да је обим, односно територија града коју они покривају прилично велика и да је потребно да возила буду у добром стању. С друге стране смо разговарали о квалитету рада, што медицинских сестара, што доктора специјалиста ургентне медицине и о томе како њима и на који начин можемо да помогнемо. Организација рада тражи кадар који може да одговори на потребе, рекао је Шеранић. 

Током новогодишње ноћи и Божићних празника кроз просторије Хитне помоћи прошло је хиљаду пацијената, по позиву су на терен изашли 178 пута, због срчаних болесника, астматичара али и других пацијената.

“Било је доста повреда, било је наравно и саобраћајних несрећа, било је неколико повреда петардама, и озбиљнијих је било чак и код одраслих људи. Како су празници било је појачано конзумирање и хране и алкохола, људи се веселили, па је било и алкохолисаних пацијената,” рекла је Нада бањац, начелник Службе хитне медицинске помоћи ДЗ Бањалука.

Хитна помоћ Бањалука има 28 љекара, 47 техничара, те 19 возача и седам помоћних радника на одржавању хигијене.

Министар и управа су се сложили да је неопходно омогућити и едукацију медицинског особља у домовима здравља, јер долазе нови људи које треба увести у посао, како би се постигла стандардизација свих поступака и збрињавања ургентних стања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана