Jagnjad u plijenu carinika na aerodromu

Anita Janković-Rečević
Jagnjad u plijenu carinika na aerodromu

Banjaluka - Skupi satovi, parfemi, nakit, garderoba, heroin, cigarete, mobilni telefoni, pa čak i cijela jagnjad koju su turisti pokušali ukrcati u avion, samo su dio plijena koji je oduzet od krijumčara i nesavjesnih građana prilikom ulaska ili izlaska iz BiH.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su prošle godine raznu robu čija je vrijednost procijenjena na 18,86 miliona KM. Na toj listi širok je asortiman stvari, a najveća zapljena se odnosila na heroin, čija se vrijednost procjenjuje na čak 12 miliona KM.

Osim toga, najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, čija vrijednost premašuje 1,1 milion KM, a u stopu ih prate i oduzeti automobili vrijedni više od milion maraka.

Brojnim akcijama službenici su oduzeli i švercovani duvan, cigarete i duvanske prerađevine procijenjene vrijednosti oko 546.000 KM, a na njihovoj meti našli su se i razni kozmetički, higijenski proizvodi i parfemi u vrijednosti od 205.000 KM. Oduzeto je i zlato, srebro i nakit vrijedan  više od 303.000 maraka.

Osim standardnih zapljena, službenici UIO susreću se i sa nesvakidašnjim situacijama.

- Na aerodromu Sarajevo prilikom izlaska iz carinskog područja BiH roba koja se iznosila u većim količinama bilo je meso, a ponekad i cijela jagnjad. U tim slučajevima se većinom radilo o putnicima iz zemalja Arapskog poluostrva. Roba je vraćena uz obrazloženje da se mora sprovesti carinska procedura, uz podnošenje carinske prijave i svih neophodnih nalaza i dokumenata - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

On je istakao da su putnici ranije pokušavali iznijeti umjetničke slike kupljenje od uličnih prodavaca, čija se vrijednost, prema njihovim izjavama, kretala od 100 do 300 KM, ali su te situacije sada rjeđe.

Govoreći o nesvakidašnjim pokušajima krijumčarenja robe, Kovačević ističe da se tu uglavnom radi o neprijavljenoj robi ili neznanju putnika.

- Prilikom dolaska putnika u BiH u većini slučajeva otkrije se roba koja nije prijavljena za uvozno carinjenje. Uglavnom se radi o robi široke potrošnje, poput odjevnih predmeta i mobilnih telefona. Na sarajevskom aerodromu zbog neprijavljivanja carini lani su tako oduzeta i dva sata vrijednosti od 15.000 evra i 27.000 evra, kao i nakit vrijedan više od 14.500 KM - naveo je Kovačević. Dodao je da je u više navrata na sarajevskom aerodromu zaplijenjen i novac zbog pokušaja unosa ili iznosa iz zemlje u količinama većim od propisanih zakonom.

Zbog pokušaja izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina na ovom aerodromu je sredinom prošlog mjeseca takođe oduzet skupocjeni sat marke "Uldžsse Nardin", čija je tržišna vrijednost 68.000 KM. 

Prema riječima Kovačevića, stvari se uglavnom oduzimaju zbog carinskog prekršaja, a zaplijenjena roba ima karakter privremeno oduzete robe, te UIO ne može njom slobodno raspolagati.

- O konačnoj sudbini takve robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za nas - rekao je Kovačević. Za pravosnažno oduzetu robu sud obično u presudi navodi i šta će biti s njom, a glavne opcije su prodaja ili uništavanje.

Aukcije

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prodala je lani oduzetu robu u vrijednosti od 304.126 KM na 18 javnih aukcija i jednoj direktnoj prodaji lako kvarljive robe.

- Aukcije su javne i na njima mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim zaposlenih u Upravi. Sve aukcije se objavljuju na našoj veb stranici najmanje deset dana prije prodaje - rekao je Kovačević i dodao da je lani uništena zaplijenjena roba vrijedna 637.871 KM jer prema zakonskim propisima nije mogla biti prodata.

Vrsta i vrijednost privremeno oduzete robe u 2017. (u KM)

tekstil                                                1.101.783

automobili                                          1.025.000

torbe, novčanici i kaiševi                189.223

satovi                                                   130.220

medicinska oprema i lijekovi             46.550

bijela tehnika                                       23.000

alkohol                                                 16.590

kafa                                                      11.570

igračke                                                  7.645

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana