Јагњад у плијену цариника на аеродрому

Анита Јанковић-Речевић
Јагњад у плијену цариника на аеродрому

Бањалука - Скупи сатови, парфеми, накит, гардероба, хероин, цигарете, мобилни телефони, па чак и цијела јагњад коју су туристи покушали укрцати у авион, само су дио плијена који је одузет од кријумчара и несавјесних грађана приликом уласка или изласка из БиХ.

Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ одузели су прошле године разну робу чија је вриједност процијењена на 18,86 милиона КМ. На тој листи широк је асортиман ствари, а највећа запљена се односила на хероин, чија се вриједност процјењује на чак 12 милиона КМ.

Осим тога, највише је одузето разних текстилних производа, чија вриједност премашује 1,1 милион КМ, а у стопу их прате и одузети аутомобили вриједни више од милион марака.

Бројним акцијама службеници су одузели и шверцовани дуван, цигарете и дуванске прерађевине процијењене вриједности око 546.000 КМ, а на њиховој мети нашли су се и разни козметички, хигијенски производи и парфеми у вриједности од 205.000 КМ. Одузето је и злато, сребро и накит вриједан  више од 303.000 марака.

Осим стандардних запљена, службеници УИО сусрећу се и са несвакидашњим ситуацијама.

- На аеродрому Сарајево приликом изласка из царинског подручја БиХ роба која се износила у већим количинама било је месо, а понекад и цијела јагњад. У тим случајевима се већином радило о путницима из земаља Арапског полуострва. Роба је враћена уз образложење да се мора спровести царинска процедура, уз подношење царинске пријаве и свих неопходних налаза и докумената - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Он је истакао да су путници раније покушавали изнијети умјетничке слике купљење од уличних продаваца, чија се вриједност, према њиховим изјавама, кретала од 100 до 300 КМ, али су те ситуације сада рјеђе.

Говорећи о несвакидашњим покушајима кријумчарења робе, Ковачевић истиче да се ту углавном ради о непријављеној роби или незнању путника.

- Приликом доласка путника у БиХ у већини случајева открије се роба која није пријављена за увозно царињење. Углавном се ради о роби широке потрошње, попут одјевних предмета и мобилних телефона. На сарајевском аеродрому због непријављивања царини лани су тако одузета и два сата вриједности од 15.000 евра и 27.000 евра, као и накит вриједан више од 14.500 КМ - навео је Ковачевић. Додао је да је у више наврата на сарајевском аеродрому заплијењен и новац због покушаја уноса или износа из земље у количинама већим од прописаних законом.

Због покушаја избјегавања плаћања увозних дажбина на овом аеродрому је средином прошлог мјесеца такође одузет скупоцјени сат марке "Улџссе Нардин", чија је тржишна вриједност 68.000 КМ. 

Према ријечима Ковачевића, ствари се углавном одузимају због царинског прекршаја, а заплијењена роба има карактер привремено одузете робе, те УИО не може њом слободно располагати.

- О коначној судбини такве робе одлучују надлежни судови по основу захтјева за покретање прекршајних поступака, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за нас - рекао је Ковачевић. За правоснажно одузету робу суд обично у пресуди наводи и шта ће бити с њом, а главне опције су продаја или уништавање.

Аукције

Управа за индиректно опорезивање БиХ продала је лани одузету робу у вриједности од 304.126 КМ на 18 јавних аукција и једној директној продаји лако кварљиве робе.

- Аукције су јавне и на њима могу учествовати сва правна и физичка лица која обављају дјелатност регистровану код надлежног органа, осим запослених у Управи. Све аукције се објављују на нашој веб страници најмање десет дана прије продаје - рекао је Ковачевић и додао да је лани уништена заплијењена роба вриједна 637.871 КМ јер према законским прописима није могла бити продата.

Врста и вриједност привремено одузете робе у 2017. (у КМ)

текстил                                                1.101.783

аутомобили                                          1.025.000

торбе, новчаници и каишеви                189.223

сатови                                                   130.220

медицинска опрема и лијекови             46.550

бијела техника                                       23.000

алкохол                                                 16.590

кафа                                                      11.570

играчке                                                  7.645

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана