Jagma za diplomom CNC tehničara

Milijana Latinović
Jagma za diplomom CNC tehničara

Banjaluka - Sve izraženija potreba za stručnjacima za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC) u RS i mogućnost brzog zaposlenja podstakla je brojne učenike da upišu ovo zanimanje, što ide na ruku privrednicima koji godinama vape za ovim kadrom.

Do sertifikata o poznavanju rada na CNC mašinama proteklih godina moglo se doći samo prekvalifikacijom, a od prošle školske godine u nekoliko srednjih škola uveden je smjer CNC tehničar.

Obezbijeđena praksa na savremenim mašinama, siguran posao i plata od oko 1.500 maraka, motivisali su stotine svršenih osnovaca da se školuju za ovo zanimanje. Iako je školska godina tek počela, nisu rijetki ni đaci koji su upisali neka druga zanimanja i već žele da se prebace na ovaj smjer.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u ovoj školskoj godini u 12 škola, uglavnom tehničkih i mašinskih, upisano 283 učenika u zanimanje CNC tehničar, dok ih je u prošloj godini bilo 74.

Da je interesovanje učenika za ovaj smjer veliko, potvrđuju i u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu gdje drugu godinu zaredom školuju stručnjake za kompjutersko upravljanje mašinama.

- U ovoj školskoj godini smo upisali po jedno odjeljenje CNC tehničara i mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje. Imamo mnogo učenika koji su upisali neko drugo zanimanje i žele da se prebace na CNC tehničare - rekla je direktorica ove škole Danijela Kostić naglasivši da one najbolje čeka siguran posao u lokalnim preduzećima.

Ističući dobru saradnju sa fabrikama na području Kotor Varoša kojima je ovaj kadar prijeko potreban, Kostićeva je rekla da ova škola već uveliko sprovodi sistem dualnog obrazovanja, tako da učenici osim u školskim radionicama, praksu obavljaju i u preduzećima.

- Pregovaramo sa četiri firme da đacima osim kvalitetne prakse obezbijede i stipendije - rekla je Kostićeva.

U banjalučkoj Tehničkoj školi ove godine upisano je jedno odjeljenje učenika za ovaj smjer.

- Veoma je moguće da od iduće godine tražimo proširenje broja odjeljenja za ovaj smjer - kazala je direktorica ove škole Kristina Mrđa i dodala da su kroz projekte uspjeli obezbijediti mašine na kojima đaci obavljaju praksu.

Šansu da steknu diplomu CNC tehničara od ove godine dobili su i učenici u Derventi, gdje je u Stručnoj i tehničkoj školi upisano jedno odjeljenje za ovo zanimanje.

- Interesovanje za CNC tehničare bilo je ogromno. Prema planu i programu upisali smo jedno odjeljenje od 20 učenika, a prijavilo ih se duplo više, tako da realno postoji osnov da već od iduće školske godine tražimo još bar jedno odjeljenje - rekla je direktorica ove škole Branka Jović.

O kolikom deficitu ovog kadra je riječ potvrđuju i u kotorvaroškom preduzeću “SIM Tehnik” u kojem su lani posao dobila 83 CNC tehničara.

- Ove godine zaposlili smo 50 radnika ovog profila, a do kraja godine planiramo zaposliti još dvadesetak. Imamo dobru saradnju sa školom, tako da organizujemo praksu za đake kojima je zagarantovan posao u našem preduzeću - rekao je Nemanja Savić iz pravne službe ovog preduzeća.

Da privrednici vape za operaterima na CNC mašinama potvrđuje i podatak Zavoda za zapošljavanje RS da su poslodavci najveći interes kroz ovogodišnji program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije pokazali upravo za radnicima ovog profila, te radnicima u obućarskoj i tekstilnoj industriji i vozačima.

- Za te namjene u ovoj godini planirano je milion maraka - naveli su u Zavodu.

Trening centar

Nemanja Savić je istakao da je u Kotor Varošu i Čelincu evidentna ekspanzija mašinske industrije, te da se privrednici otimaju za CNC operatere.

- Planiramo da sa Područnom Privrednom komorom Banjaluka i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) osnujemo trening centar za CNC operatere u Kotor Varošu gdje bi se vršila prekvalifikacija i obuka radnika za ovo zanimanje - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana