Јагма за дипломом ЦНЦ техничара

Милијана Латиновић
Јагма за дипломом ЦНЦ техничара

Бањалука - Све израженија потреба за стручњацима за компјутерско управљање машинама (ЦНЦ) у РС и могућност брзог запослења подстакла је бројне ученике да упишу ово занимање, што иде на руку привредницима који годинама вапе за овим кадром.

До сертификата о познавању рада на ЦНЦ машинама протеклих година могло се доћи само преквалификацијом, а од прошле школске године у неколико средњих школа уведен је смјер ЦНЦ техничар.

Обезбијеђена пракса на савременим машинама, сигуран посао и плата од око 1.500 марака, мотивисали су стотине свршених основаца да се школују за ово занимање. Иако је школска година тек почела, нису ријетки ни ђаци који су уписали нека друга занимања и већ желе да се пребаце на овај смјер.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је у овој школској години у 12 школа, углавном техничких и машинских, уписано 283 ученика у занимање ЦНЦ техничар, док их је у прошлој години било 74.

Да је интересовање ученика за овај смјер велико, потврђују и у Средњошколском центру “Никола Тесла” у Котор Варошу гдје другу годину заредом школују стручњаке за компјутерско управљање машинама.

- У овој школској години смо уписали по једно одјељење ЦНЦ техничара и машинских техничара за компјутерско конструисање. Имамо много ученика који су уписали неко друго занимање и желе да се пребаце на ЦНЦ техничаре - рекла је директорица ове школе Данијела Костић нагласивши да оне најбоље чека сигуран посао у локалним предузећима.

Истичући добру сарадњу са фабрикама на подручју Котор Вароша којима је овај кадар пријеко потребан, Костићева је рекла да ова школа већ увелико спроводи систем дуалног образовања, тако да ученици осим у школским радионицама, праксу обављају и у предузећима.

- Преговарамо са четири фирме да ђацима осим квалитетне праксе обезбиједе и стипендије - рекла је Костићева.

У бањалучкој Техничкој школи ове године уписано је једно одјељење ученика за овај смјер.

- Веома је могуће да од идуће године тражимо проширење броја одјељења за овај смјер - казала је директорица ове школе Кристина Мрђа и додала да су кроз пројекте успјели обезбиједити машине на којима ђаци обављају праксу.

Шансу да стекну диплому ЦНЦ техничара од ове године добили су и ученици у Дервенти, гдје је у Стручној и техничкој школи уписано једно одјељење за ово занимање.

- Интересовање за ЦНЦ техничаре било је огромно. Према плану и програму уписали смо једно одјељење од 20 ученика, а пријавило их се дупло више, тако да реално постоји основ да већ од идуће школске године тражимо још бар једно одјељење - рекла је директорица ове школе Бранка Јовић.

О коликом дефициту овог кадра је ријеч потврђују и у которварошком предузећу “СИМ Техник” у којем су лани посао добила 83 ЦНЦ техничара.

- Ове године запослили смо 50 радника овог профила, а до краја године планирамо запослити још двадесетак. Имамо добру сарадњу са школом, тако да организујемо праксу за ђаке којима је загарантован посао у нашем предузећу - рекао је Немања Савић из правне службе овог предузећа.

Да привредници вапе за оператерима на ЦНЦ машинама потврђује и податак Завода за запошљавање РС да су послодавци највећи интерес кроз овогодишњи програм обуке, доквалификације и преквалификације показали управо за радницима овог профила, те радницима у обућарској и текстилној индустрији и возачима.

- За те намјене у овој години планирано је милион марака - навели су у Заводу.

Тренинг центар

Немања Савић је истакао да је у Котор Варошу и Челинцу евидентна експанзија машинске индустрије, те да се привредници отимају за ЦНЦ оператере.

- Планирамо да са Подручном Привредном комором Бањалука и Њемачким друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ) оснујемо тренинг центар за ЦНЦ оператере у Котор Варошу гдје би се вршила преквалификација и обука радника за ово занимање - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана