Izviđačke avanture među koricama monografije

Anita Janković-Rečević
Izviđačke avanture među koricama monografije

Banjaluka - Stotine fotografija i novinskih članaka koji svjedoče o podvizima banjalučkih izviđača biće utkano među korice monografije, na čijoj pripremi marljivo rade bivši i sadašnji članovi odreda “22. april”, a koja će biti objavljena povodom njihovog 100. rođendana.

Veliki jubilej banjalučki izviđači proslaviće 2021. godine, a monografija bi svjetlost dana trebalo da ugleda 2020, kao kruna rada ove organizacije.

Starješina odreda “22. april” Miodrag Stanivuković kaže da istorija odreda banjalučkih izviđača datira od 1921. godine, kada je u gradu na Vrbasu osnovan prvi stijeg izvidnika i planinki, koji je postojao do početka Drugog svjetskog rata.

- Tokom rata na ovim prostorima nije bilo izviđačkih organizacija, a prva jedinica osnovana je u Zagrebu 1950. godine. Ideja se proširila veoma brzo i Banjalučanka Smilja Kerkez je u jesen 1952. godine osnovala izviđačku jedinicu u ženskoj gimnaziji u našem gradu, da bi prvi odred bio osnovan u martu 1953. godine pod nazivom “Šoša Madžar” - priča Stanivuković i dodaje da odred pod sadašnjim imenom djeluje od 1970. godine.

Ističe da na monografiji udruženim snagama rade sadašnji i bivši članovi, te da im je cilj da obuhvate period od 1921. godine do danas.

- Želimo da kroz monografiju pokažemo čime se organizacija bavila i šta sada radimo, da javnosti predstavimo koja je naša uloga i mjesto u društvu, ali i da se prisjetimo i odamo počast bivšim članovima - rekao je Stanivuković i dodao da će zbornik izdati u saradnji sa Nezavisnim univerzitetom Banjaluka (NUBL).

Članovi redakcije i izviđačkog savjeta već su sakupili mnoštvo fotografija, ali i brojne časopise i tekstove koji su svjedoci jednog vremena, a s obzirom na dva rata u pomenutom periodu nije im bilo lako da dođu do potrebnog materijala.

- Bilo je veoma teško doći do materijala koji smo uglavnom pronalazili u ličnim arhivama bivših članova do kojih smo uspjeli doći. U Arhivu RS smo našli pet izdanja skautskog časopis “Krin”, koji je izlazio daleke 1923. godine u Banjaluci, a nezaobilazan i veoma važan izvor su izdanja “Glasa Srpske”, u kojima smo našli vrlo lijepe i korisne tekstove - objašnjava Stanivuković.

Ističe da će sve podatke do kojih dođu pohraniti u Arhiv RS i ostaviti u amanet budućim pokoljenjima.

- Kroz monografiju ćemo dokazati da su članovi banjalučke izviđačke organizacije bili avangarda omladine u gradu na Vrbasu - rekao je Stanivuković i dodao da će novac za izdavanje zbornika tražiti u gradskim i državnim budžetima, ali i od donatora i članova koji su u mogućnosti da pomognu.

Prema njegovim riječima, izviđačka organizacija je od samog osnivanja bila veoma masovna, a danas broji oko 120 članova, koji su raspoređeni u četiri starosne kategorije, od sedam do 11 godina, od 11 do 15 i 15 do 18, te odrasli.

- Najbrojnija je najmlađa grupa, koju nazivamo pčelice i poletarci. Oni jednom sedmično prolaze kroz izviđački program, igraju se, druže, crtaju, upoznaju nove stvari o svijetu koji ih okružuje. Osnovni cilj našeg djelovanja je obrazovanje i vaspitanje djece i mladih. Tu smo da dopunimo njihovo znanja koje steknu u školi i porodici - kaže Stanivuković. Ističe da izviđači mnogo vremena provode u prirodi, što je izuzetno važno za djecu koja su danas zaokupljena tabletima, pametnim telefonima i računarima, zbog kojih postaju sve otuđenija.

“Novembarski susreti”

Milorad Stanivuković kaže da izviđački odred “22. april” tokom godine realizuje niz aktivnosti, a najznačajniji su “Novembarski susreti”, koji su ove godine održani 43. put.

- “Novembarski susreti izviđača” organizovani su prvi put 1970. godine u znak zahvalnosti izviđačima sa prostora cijele bivše Jugoslavije koji su nakon zemljotresa u Banjaluci pritekli stanovništvu u pomoć. Ove godine se okupilo oko 180 izvođača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske - istakao je Stanivuković i dodao da banjalučki odred učestvuje na brojnim takmičenjima u regionu i ostvaruje zapažene rezultate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana