Izložbom oživjeli sjećanje na dugo čekanu slobodu

Anita Janković-Rečević
Izložbom oživjeli sjećanje na dugo čekanu slobodu

Banjaluka - Sjećanja na dugo čekanu slobodu i dane sreće zbog oslobođenja grada na Vrbasu, koji je vijekovima bio pod okupacijom, oživjela je izložba arhivskih dokumenata pod nazivom “Banjaluka 1918” koja je juče otvorena u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra.

Ova postavka, koju je pripremio Arhiv Republike Srpske, priređena je povodom 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu - 21. novembra, te Dana ujedinjenja grada sa Kraljevinom Srbijom, 27. novembra 1918. godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da treba da obnovimo sjećanje na ove događaje jer je to bilo prvo oslobođenje od viševjekovne okupacije na ovim prostorima, prvo od Turske, a potom i austrijske carevine.

- Novembar 1918. godine je na ovim prostorima doživljen kao mjesec oslobođenja. Srpsko, ali i muslimansko stanovništvo iskreno je pozdravilo ulazak srpske vojske u Banjaluku proslavivši tako dugo čekanu slobodu - rekao je Radojičić. On je naveo da je Narodno vijeće Banjaluke 27. novembra 1918. godine donijelo odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji. što je bila i volja Banjalučana.

- Stotinu godina kasnije imamo granicu između RS i Srbije, što svjedoči o turbulentnosti i promjenljivosti ovih prostora. Za 150 godina kroz Banjaluku je “prošlo” sedam država, što je posljedica raznih međunarodnih sporazuma i svjetskih ratova - kazao je Radojičić.

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić rekao je da je izložba pripremana od januara, te da je izloženo oko 300 eksponata.

- Za potrebe izložbe koristili smo arhivsku građu gotovo svih arhiva sa prostora bivše Jugoslavije, kao i privatnu arhivu banjalučkih porodica - rekao je Stojnić. Izložbu “Banjaluka 1918” prati i naučna monografija “Banjaluka u borbi za oslobođenje i ujedinjenje” autora Borivoja Miloševića koji je prikazao život Banjalučana u vremenu Prvog svjetskog rata. Prije otvaranja izložbe predsjednik Udruženja arhivskih radnika RS Dušan Popović i predsjednik Arhivskog društva Srbije Miroslav Dučić potpisali su protokol o saradnji koji će omogućiti razmjenu arhivske građe, stručnih iskustava, publikacija i slično. Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić ocijenio je da je ovaj sporazum veoma značajan, istakavši da Srpska i Srbija moraju intenzivno sarađivati u svim segmentima za opšte dobro srpskog naroda.

- Arhivski radnici treba da budu primjer za sve druge da sarađuju jednako dobro - rekao je Nikolić.

Aleja solunaca

Igor Radojičić zasadio je juče sadnice platana u drvoredu uz dionicu istočnog tranzita koji će nositi naziv Aleja solunaca, u znak sjećanja na srpske dobrovoljce stradale u Prvom svjetskom ratu. Radojičić je najavio da će Gradska uprava početkom 2019. pokrenuti izmjene Statuta grada kojima bi 21. novembar bio uveden kao još jedan datum za obilježavanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana