Из Бихаћа упозоравају - ситуација ће ескалирати

ATV
Из Бихаћа упозоравају - ситуација ће ескалирати

Уколико мигранте не измјестимо из центра Бихаћа ситуација ће ескалирати - поново упозоравају градске власти. Изабрали су нову локацију за смјештај, бившу дивљу депонију у селу Вучјак, 10-ак километара од центра, на којој већ сутра планирају поставити прве шаторе.

Надају се да ће тако поправити безбједносну ситуацију у граду која је озбиљно нарушена повећаним приливом миграната. 

Власти су донијеле ванредне мјере, па је мигрантима ограничено кретање од вечерњих до јутарњих часова. У кантоналном МУП-у кажу да су појачали патроле у Великој Кладуши и Бихаћу и да, засад, ситуацију држе под контролом.

"Ми смо морали да кажем увести реда, да смо ограничили кретање мигрантима. Могу да обаве неке основне ствари у граду и да се врате у центар. Или, они који одлуче да желе ићи ван Унско-санског кантона, није никакав проблем, такве мигранте аутоматски пуштамо да иду", каже Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова Унско-санског кантона.

Многи од њих не бирају средства да се домогну Хрватске. Нажалост, такви покушаји заврше се и трагично. Данас је из Уне извучено тијело 29-годишњег мигранта. Власти посебно страхују од напада на локално становништво којих је све више. Зато су и пожурили да их измјесте из урбаног дијела града на перифереију, на Вучијак. 

Оно што бни могло да им направи проблем је писмо шефа Делегације Европске уније у БиХ предсједавајућем Савјета министара да та локација не испуњава критеријуме Европске уније за помоћ јер се не може оспособити за прихват барем за годину дана. Кантоналне власти не одустају јер што прије желе да мигранте тамо пребаце. Први на списку су они смјештени у Бири, у којој има највише нарушавања јавног реда и мира. 

"Без обзира што долазе неки ставови, да и делегацији ЕУ то није прихватљиво, међутим - ако државни органи понуде неку другу локацију која може бити прихватљивија од ове на Вучјаку, иза које ће стати и средства ЕУ, град Бихаћ неће имати ништа против да она ту буде и да не буду мигранти на Вучјаку", рекао је Елмедин Мехаџић, портпарол Града Бихаћа.

Бишћани нестрпљиво чекају на премјештај миграната. Кажу да немају ништа против људи који траже своју срећу на западу и који су, због тога, прешли велики пут, али истичу да се ситуација отима контроли. За посљедње мјере кантоналног МУП-а кажу да су тек мало олакшале тензије у граду.

Мигранти се највише окупљају у градском парку у Бихаћу. Пакистанци које смо тамо срели кажу да су у граду већ годину дана и да су смјештени у Бири. Ахмед из Исламабада неколико пута је покушавао да пређе у Хрватску. Каже да му, засад, нема друге него остати јоиш неко вријеме ту па покушати поново. Чуо је да мигранти праве проблеме, али увјерава да Пакистанци то не раде. 

"Људи из Бихаћа су добри људи и са њима немамо проблема. Људи из Пакистана и Бангладеша се тиме не баве. Највеће проблеме праве Алжирци, Мароканци, понекад и Авганистанци. Они учествују у тучама и праве проблеме, каже Али Ахмед, из Пакистана.

Локалним и кантоналним властима је доста проблема. Поново оптужују надлежне институције из Сарајева да ништа нису урадиле по питању рјешавања проблема мигрантске кризе. Градоначелник Бихаћа поручује да их је БиХ издала и да никако не може да буде задовољан оним што је са нивоа заједничких институција урађено да се помогне кантону. Ни забрана уласка у кантон, уведена прошле године, временом је изгубила смисао јер само талго возом, свакодневно, дође по стотину миграната у Бихаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана