Исте лекције у клупама с обје стране Дрине

Милијана Латиновић
Исте лекције у клупама с обје стране Дрине

Бањалука - Основци из Републике Српске и њихови вршњаци из Србије од идуће школске године учиће градиво из српског језика, историје, географије, те природе и друштва по истим, усклађеним наставним програмима.

Представници Министарства просвјете и културе РС и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије почели су анализу програмских садржаја за поменуте предмете.

- Послије анализе слиједи усклађивање садржаја с циљем да се код ученика развије осјећај за националну припадност - навели су из ресорног министарства Српске.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је врло важно да градиво из националних предмета буде исто и у РС и Србији.

- Ових дана очекујемо усаглашену верзију наставних планова и програма по којима ће основци учити већ у септембру - рекао је Дамјановић.

Додаје да је усаглашавање градива посебно значајно јер ће 15. фебруара, на Дан државности Србије, бити представљена заједничка Декларација РС и Србије о заштити и опстанку српског народа, чији се један дио односи и на образовање.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да је усаглашавање програма из националних предмета добар потез ресорних министарстава.

- Наши ђаци доста уче о Србији, и увјерен сам да ће и дјеца у Србији убудуће много више учити о Српској - рекао је Попржен.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју Приједора Стевица Џогазовић каже да је ово добар начин да се код ученика развија национална свијест и припадност.

- Основна школа је темељ свега, период када дјеца добијају прве информације које кроз даље школовање надограђују и врло је важно да знају којем народу припадају, те да оно што уче основци с оне стране Дрине из националних предмета буде пракса и код нас - рекао је Џогазовић.

Усклађивање наставног плана и програма поздрављају и у Семберији, која се, како кажу, у много чему ослања на Србију.

- Наша регија је ослоњена на Србију, осјећамо као да смо једна цјелина. Врло је важно да дјеца већ у најранијем узрасту уче о свом народу и вјери, јер ће када спознају себе више поштовати и цијенити и друге - рекла је предсједница Актива директора основних школа са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара Милица Перковић.

Екскурзије

Знаменитости Србије сваке године су на мапи основаца из Српске који путовањем до тих дестинација обиљежавају завршетак осмог разреда.

Маршрута путовања разликује се од школе до школе, а како кажу директори, ђаци најчешће обилазе српску престоницу, Златибор и фрушкогорске манастире.

Предмети из којих ће бити усклађени наставни планови

- српски језик

- историја

- географија

- природа и друштво

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана