Инжењери и менаџери стижу из иностранства

Вељко Зељковић
Инжењери и менаџери стижу из иностранства

Бањалука - У Републици Српској су током прошле године издате укупно 893 радне дозволе страним држављанима, од чега се 466 односило на продужење већ издатих, а 427 на нове.

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске највише радних дозвола издато је за лица из Србије, Кине, Италије, Русије, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Њемачке.

- Ако се анализира дјелатност, највише радних дозвола издато је за инжењере електротехнике, економисте, менаџере, те грађевинске и машинске инжењере - истакао је за “Глас Српске” портпарол ове јавне установе Теодор Савић и додао да се оне издају на период од годину.

Како је појаснио, оне се дају само уколико на евиденцији незапослених нема лица која испуњавају услове тражене захтјевом послодаваца.

Законом је предвиђен изузетак за стране улагаче или осниваче привредног друштва са сједиштем у Републици Српској, који омогућава филијали Завода за запошљавање да изда радну дозволу без обзира на то да ли на евиденцији незапослених има лица која испуњавају тражене услове, који би иначе имали приоритет у запошљавању.

Економисти сматрају да највећи број странаца долази из земаља чије су компаније инвестирале у РС.

- Руси су купили нафтну индустрију, Нијемци су овдје присутни кроз финансијски сектор, а Италијани, Хрвати, Словенци и држављани Србије кроз прерађивачки сектор. Наравно, ту су и Кинези који су отворили велики број трговачких радњи - истакао је професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац.

Из Привредне коморе РС су појаснили да странац не може почети да ради у БиХ прије него што му буде одобрен привремени боравак, а одобрење издаје надлежни орган за послове са странцима.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, недавно је усвојио квоту радних дозвола за продужење и ново запошљавање странаца у БиХ у 2019. години. Како је одлучено, ове године биће издато 1.570 радних дозвола, од чега се на ФБиХ односи 880, Републику Српску 600 и Брчко дистрикт 90 радних дозвола. Овом квотом није обухваћен број дозвола које могу бити издате за сезонско запошљавање.

Нове квоте

Према одлуци Савјета министара ове године у Српској број радних дозвола које могу бити издате за продужење већ издатих износи 400, док је за ново запошљавање странаца у РС предвиђено 200 дозвола. Највише нових радних дозвола за странце може бити издато у прерађивачкој индустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана