Humanost srušila prepreke za spas oboljelih mališana

Anita Janković Rečević
Humanost srušila prepreke za spas oboljelih mališana

Banjaluka - Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" koje je održano u srijedu uveče s ciljem prikupljanja novca za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu napunilo je kasu Fonda sa više od 1,3 miliona maraka.

Svi koji su bili dio osme donatorske večeri, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, imali su samo jedan cilj, a to je da prikupe što više novca kako bi oboljeli mališani dobili šansu za izliječenje.

Kabinet predsjednika RS uplatio je na račun Fonda solidarnosti 400.000 KM, dok je Vlada Srpske izdvojila 50.000 KM. Vlada Srbije donirala je 250.000 evra, a grad Banjaluka 5.000 maraka. Njima su se pridružili i brojni građani koji su humanitarni broj 1411 pozvali 98.299 puta i tako darovali po jednu marku za liječenje bolesnih mališana. Tačan iznos prikupljenog novca trebalo bi da bude poznat danas.  

Na tradicionalnoj donatorskoj večeri u zgradi Vlade RS okupile su se brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srpske i Srbije i još jednom dokazale da se udruženim snagama uz malo dobre volje mogu napraviti velike stvari. 

Telefoni u "kol centru" bili su usijani, a građani koji su zvali iz cijele BiH, ali čak i iz Hrvatske, poslali su najljepše želje i riječi podrške hrabrim srcima i njihovim porodicama. 

Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković nije krila oduševljenje što je donatorsko veče napunilo kasu Fonda.

- Veoma sam uzbuđena i srećna zbog svega što je urađeno.     Gest Srbije ostavlja bez riječi i na putu smo da riješimo ogromne probleme koje su imale porodice oboljele djece u Srpskoj - rekla je Vučkovićeva.

Istakla je da će Fond solidarnosti biti podrška, pomoć, oslonac, stub i pokretačka snaga ne samo u smislu upućivanja djece na liječenje u inostranstvo, već i kada je u pitanju dolazak stranih ljekara u RS.

- Porodicama oboljelih mališana želim poručiti da ćemo se potruditi da za sva njihova pitanja nađemo odgovor i pomoć - rekla je Vučkovićeva.

Dodik je istakao da se do početka donatorske večeri u Fond slilo 1,3 miliona KM.

Dodao je da je ponosan što je osmi put održana akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", kojom se pokazuje humanost.

- Ova akcija govori o našem humanom odnosu, o tome da ovaj svijet, bez obzira koliko bio brz, ne može da nas udalji od potrebe da pokažemo svoje ljudsko pravo lice - rekao je Dodik. Istakao je da je najveću zahvalnost dobio od roditelja koji su mu rekli da su ovom akcijom shvatili da nisu sami.

- To je nešto što im je bilo potrebno u njihovoj teškoj borbi. Volio bih da nijedno dijete nikada nema nijedan problem, ali život nas uči da to nije moguće i zato je potrebno da se okupimo i budemo humani -  istakao je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je potrebno stalno upućivati na dobročinstva i da treba odavati počast svima koji nastoje da pomognu najnemoćnijima.

- Svakog dana moramo činiti sve da spasimo svaki život koji je ugrožen bolešću - rekla je Brnabićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da je donatorsko veče najbolja humanitarna akcija koja se provodi u RS.

- Ove godine akcija ima posebnu težinu jer smo usvojili Zakon o Fondu solidarnosti koji će sistemski riješiti problem u budućnosti - rekao je Bogdanić. 

Za vrijeme donatorske večeri u Sportskoj dvorani "Borik" trajao je humanitarni koncert. Građani koji su halu ispunili do posljednjeg mjesta podržali su ovu humanitarnu akciju uz muziku Miroslava Ilića, Željka Samardžića, "Tropiko benda", Saše Kovačevića, Željka Joksimovića, Dejana Petrovića i "Big Benda", te Vanje Mišić i grupe "One tri".

Zahvalnica iz FBiH

Predstavnici Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH" uručili su na donatorskoj večeri u Banjaluci predsjedniku RS Miloradu Dodiku plaketu u znak zahvalnosti za pomoć ovom udruženju.

- Ovo nije prvi put da predsjednik RS pomaže našu "roditeljsku kuću". Ovim povodom uručujem mu zahvalnicu za 20.000 KM pomoći, a ne možemo zaboraviti ni 50.000 KM koje nam je donirao prije tri godine, kada je kuća bila u izgradnji - rekla je predstavnica ovog udruženja Lejla Kamerić.

Dodik je zahvalio na pažnji i istakao da je važno da se ne izgubi humani odnos.

Dosadašnje akcije

"S ljubavlju hrabrim srcima"

2016. za izgradnju centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete" - 1,31  milion KM

2015. za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti - 825.118 KM

2014. - za izgradnju "Roditeljske kuće" za djecu oboljelu od malignih bolesti - 850.000 KM

2013. - posvećena djeci sa autizmom - 607.000 KM

2012. - za kupovinu insulinskih pumpi za djecu oboljelu od dijabetesa - 700.000 KM

2011. za djecu sa poteškoćama u razvoju - 550.000 KM

2010. - za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti - 300.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana