Хуманост срушила препреке за спас обољелих малишана

Анита Јанковић Речевић
Хуманост срушила препреке за спас обољелих малишана

Бањалука - Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" које је одржано у сриједу увече с циљем прикупљања новца за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству напунило је касу Фонда са више од 1,3 милиона марака.

Сви који су били дио осме донаторске вечери, која је одржана под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, имали су само један циљ, а то је да прикупе што више новца како би обољели малишани добили шансу за излијечење.

Кабинет предсједника РС уплатио је на рачун Фонда солидарности 400.000 КМ, док је Влада Српске издвојила 50.000 КМ. Влада Србије донирала је 250.000 евра, а град Бањалука 5.000 марака. Њима су се придружили и бројни грађани који су хуманитарни број 1411 позвали 98.299 пута и тако даровали по једну марку за лијечење болесних малишана. Тачан износ прикупљеног новца требало би да буде познат данас.  

На традиционалној донаторској вечери у згради Владе РС окупиле су се бројне личности из политичког и јавног живота Српске и Србије и још једном доказале да се удруженим снагама уз мало добре воље могу направити велике ствари. 

Телефони у "кол центру" били су усијани, а грађани који су звали из цијеле БиХ, али чак и из Хрватске, послали су најљепше жеље и ријечи подршке храбрим срцима и њиховим породицама. 

Вршилац дужности директора Фонда солидарности Јасминка Вучковић није крила одушевљење што је донаторско вече напунило касу Фонда.

- Веома сам узбуђена и срећна због свега што је урађено.     Гест Србије оставља без ријечи и на путу смо да ријешимо огромне проблеме које су имале породице обољеле дјеце у Српској - рекла је Вучковићева.

Истакла је да ће Фонд солидарности бити подршка, помоћ, ослонац, стуб и покретачка снага не само у смислу упућивања дјеце на лијечење у иностранство, већ и када је у питању долазак страних љекара у РС.

- Породицама обољелих малишана желим поручити да ћемо се потрудити да за сва њихова питања нађемо одговор и помоћ - рекла је Вучковићева.

Додик је истакао да се до почетка донаторске вечери у Фонд слило 1,3 милиона КМ.

Додао је да је поносан што је осми пут одржана акција "С љубављу храбрим срцима", којом се показује хуманост.

- Ова акција говори о нашем хуманом односу, о томе да овај свијет, без обзира колико био брз, не може да нас удаљи од потребе да покажемо своје људско право лице - рекао је Додик. Истакао је да је највећу захвалност добио од родитеља који су му рекли да су овом акцијом схватили да нису сами.

- То је нешто што им је било потребно у њиховој тешкој борби. Волио бих да ниједно дијете никада нема ниједан проблем, али живот нас учи да то није могуће и зато је потребно да се окупимо и будемо хумани -  истакао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је потребно стално упућивати на доброчинства и да треба одавати почаст свима који настоје да помогну најнемоћнијима.

- Сваког дана морамо чинити све да спасимо сваки живот који је угрожен болешћу - рекла је Брнабићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да је донаторско вече најбоља хуманитарна акција која се проводи у РС.

- Ове године акција има посебну тежину јер смо усвојили Закон о Фонду солидарности који ће системски ријешити проблем у будућности - рекао је Богданић. 

За вријеме донаторске вечери у Спортској дворани "Борик" трајао је хуманитарни концерт. Грађани који су халу испунили до посљедњег мјеста подржали су ову хуманитарну акцију уз музику Мирослава Илића, Жељка Самарџића, "Тропико бенда", Саше Ковачевића, Жељка Јоксимовића, Дејана Петровића и "Биг Бенда", те Вање Мишић и групе "Оне три".

Захвалница из ФБиХ

Представници Удружења "Срце за дјецу обољелу од рака у Федерацији БиХ" уручили су на донаторској вечери у Бањалуци предсједнику РС Милораду Додику плакету у знак захвалности за помоћ овом удружењу.

- Ово није први пут да предсједник РС помаже нашу "родитељску кућу". Овим поводом уручујем му захвалницу за 20.000 КМ помоћи, а не можемо заборавити ни 50.000 КМ које нам је донирао прије три године, када је кућа била у изградњи - рекла је представница овог удружења Лејла Камерић.

Додик је захвалио на пажњи и истакао да је важно да се не изгуби хумани однос.

Досадашње акције

"С љубављу храбрим срцима"

2016. за изградњу центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете" - 1,31  милион КМ

2015. за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести - 825.118 КМ

2014. - за изградњу "Родитељске куће" за дјецу обољелу од малигних болести - 850.000 КМ

2013. - посвећена дјеци са аутизмом - 607.000 КМ

2012. - за куповину инсулинских пумпи за дјецу обољелу од дијабетеса - 700.000 КМ

2011. за дјецу са потешкоћама у развоју - 550.000 КМ

2010. - за помоћ дјеци обољелој од малигних болести - 300.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана