Хтјели да возе ђаке пијани и у поквареном аутобусу

Невена Бунић
Хтјели да возе ђаке пијани и у поквареном аутобусу

Бијељина - Возачима аутобуса Југи Богичевићу и Новици Гајићу полиција је уручила прекршајне налоге јер су пијани намјеравали да превозе ученике из Бијељине на екскурзију у Србију, а кочнице на возилу којим је требало да управља Богичевић биле су покварене, потврђено је “Гласу Српске”.

Ученици седмих разреда три основне школе у Бијељини у понедјељак су се окупили на паркингу испред Саборне цркве у том граду како би кренули на једнодневни излет у Ваљево, Нови Сад и Тршић, у организацији бијељинске туристичке агенције “Хепи травел”, која има потписане уговоре са другим агенцијама када су у питању екскурзије.

Ученике Основне школе “Вук Стефановић Караџић” требало је да превози Богичевић, возач превозника “Вијена тур” из Лончара, док је ђаке из школе “Јован Дучић” требало да вози Гајић у аутобусу предузећа “Гајић пром” из Угљевика.

Према уобичајеној процедури, полиција је прије поласка ученика на екскурзију алкотестирала све возаче и тада утврдила да су Богичевић и Гајић били под утицајем алкохола. Контролисана је и техничка исправност аутобуса, а возило “Вијена тура” имало је неисправне кочнице.

- Код возача Ј. Б. утврђено је 0,35, а код Н. Г. 0,74 г/кг алкохола у организму. Провјером документације аутобуса којим је требало да управља Ј. Б. утврђено је да потврда о техничкој исправности возила не припада истом - саопштили су из Полицијске управе Бијељина, наводећи да је контролом утврђено да је наведени аутобус технички неисправан, те је искључен из саобраћаја.

Додали су да ће против одговорних лица у правном лицу и самих правних лица због почињених прекршаја бити поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка.

Превозници “Вијена тур” и “Гајић пром” су недуго након утврђених пропуста послали нове возаче, а стигао је и технички исправан аутобус. Ученици су на крају отпутовали у Србију и безбједно се вратили.

У “Гајић прому” кратко су рекли да они изнајмљују аутобусе и да немају везе са возачем Гајићем, док изјаву из “Вијена тура” нисмо добили јер, како су казали у том предузећу, власник није присутан.

Директорица агенције “Хепи травел” Маја Антић испричала је да су они обавијестили полицију о планираном излету.

- Најбитнија нам је безбједност дјеце. Обавеза агенција из Угљевика и Лончара је била да пошаљу спремне и одморне возаче и исправне аутобусе. Пијани возачи и неисправан аутобус  су на вријеме замијењени. Чула сам да је један од возача добио отказ након овог инцидента. Годинама организујемо екскурзије и излете, и до овог смо имали само један случај да је код једног возача утврђено присуство алкохола прије поласка на пут - казала је Антићева.

Неколико пића

Директор ОШ “Вук Стефановић Караџић” Предраг Рачановић рекао је да су агенције и возачи поступили неодговорно.

- Био сам ту када се све десило. Ту су били дјеца и родитељи и нико није паничио јер је све брзо ријешено. Младић који је требало да вози наше ђаке није био видно пијан, а чуо сам да је полицији рекао да је претходно вече попио неколико пића - казао је Рачановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана