Хранитељи подижу стотине малишана

Милијана Латиновић
Хранитељи подижу стотине малишана

Бањалука - Топли дом и сигурнију будућност у хранитељским породицама у Српској лани је пронашло 274 дјеце, а њихови загрљаји и топли осмијеси хранитељима су најбољи путоказ да су, обезбиједивши уточиште овим малишанима, донијели праву одлуку.

Љубав према дјеци, разумијевање и пажња водиља су стотинама породица у Српској које су врата свога дома отвориле малишанима који одрастају без адекватног родитељског старања.

Међу њима је и Бањалучанка Николина Дроњак која је са својом породицом топли дом пружила за још три дјечака, који су им, како каже, унијели посебну радост у живот.

- Сваки почетак је тежак. Тој дјеци највише треба љубави и разумијевања. Заједно смо се привикавали једни на друге, учили и стицали повјерење, а њихов осмијех на крају дана потврда је да смо учинили добро дјело - казала је Дроњак.

Истиче да су се посебно везали за дјечака који је као беба стигао код њих, али је након неколико мјесеци усвојен.

- Било нам је веома тешко због његовог одласка. Код нас је научио прве ријечи, звао нас мама и тата. То је посебна веза, за цијели живот - рекла је она.

Каже да се између њених синова и ова два дјечака развила братска љубав, коју посебно показују у друштву са другом дјецом.

- Као и сва дјеца и они се у кући понекад посвађају због неке играчке, али су у друштву са другом дјецом увијек на истој страни - казала је ова Бањалучанка.

Додала је да су дјечаци одлични ђаци и да је сваки пут када оде на родитељски састанак поносна на њих баш као и на своје синове.

На идеју да постане хранитељ Биљану Шокчевић из Нове Тополе код Градишке нагнала је несрећа која је задесила њену породицу. Након што су јој брат и снаха прије три године погинули у саобраћајној несрећи, одлучила је да преузме бригу о њихових двоје дјеце и тако се упустила у сродничко хранитељство.

- Дјевојчица је имала тада 12, а дјечак седам година. Ни тренутка нисмо имали дилему да ли да преузмемо бригу о њима. Још већу одговорност осјећам за њих него за властиту дјецу. Свако дијете које дође у хранитељску породицу иза себе има неку трауму. Потребно је много труда и љубави да тим малишанима избришете тугу с лица - казала је Шокчевићева и додала да је хранитељима највећа награда када виде да су малишане усмјерили на прави пут.

Да је из године у годину све више дјеце у Српској која уточиште проналазе у хранитељским породицама потврђују и подаци центара за социјални рад, па је тако у Бањалуци ове године у хранитељске породице збринуто седморо, а у Градишци 13 малишана.

- Хранитељство је веома значајно за правилан раст и развој дјетета и представља симулацију биолошке породице која обезбјеђује дјетету услове за сигурно одрастање - навели су у бањалучком Центру за социјални рад.

Према подацима Републичког завода за статистику 2014. године је у хранитељским породицама било смјештено 213 дјеце, а лани 60 малишана више.

Хранитељима се плаћа накнада за рад и трошкове дјетета и износи 517 марака мјесечно.

Обука

Хранитељске породице могу бити сродничке и несродничке, које пролазе стручну обуку како би могле одгајати дјецу. Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је лани било 285 хранитељских породица, што је за 16 више него годину раније.

Услови за хранитеље (подаци из Правилника о хранитељству)

- почетно знање о хранитељству

- мотивација за хранитељство

- препознавање и задовољавање потреба дјетета

- разумијевање специфичних потреба корисника

- лична историја хранитеља

- породични односи у хранитељској породици

- квалитет партнерских односа хранитеља

- родитељске компетенције хранитеља

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана