Храбра срца чекају помоћ у борби с опаким болестима

Милијана Латиновић
Храбра срца чекају помоћ у борби с опаким болестима

Бањалука - Одлазак на лијечење у иностранство, тешке дијагнозе и скупе терапије, само су неки од проблема са којима се суочавају обољели малишани и њихови родитељи у Републици Српској.

Иако су тек закорачили на позорницу живота, њихова дјетињства испуњена су бројним недаћама, а сваки дан нова је борба на путу ка оздрављењу. Храбра срца ових малишана не посустају пред тешким болестима које им краду дјетињство, а раме уз раме с њима најважније животне битке бију њихови родитељи. Међу њима је и Бањалучанка Адријана Мусић-Пајић са осмогодишњом кћерком Теом, којој је прије двије године дијагностикована акутна лимфобластна леукемија.

- Моја дјевојчица се разбољела у новембру 2015. године. Био је то огроман шок за нас. И сада задрхтим кад помислим на тренутак када су нам љекари саопштили дијагнозу. Лијечена је под дијагнозом високог ризика - испричала је Мусић-Пајић и додала да је њеној дјевојчици тешка болест дијагностикована два мјесеца након што је кренула у први разред. Због лијечења је морала прекинути школовање, али је уз помоћ учитеља и другара из разреда накнадно успјела да савлада све градиво. У прилог томе најбоље говоре петице које се нижу у школском дневнику и Теиној ђачкој књижици.  

- Терапије које је примала утицале су на погоршање њене крвне слике, што је изазвало инфекцију цријева због које је хеликоптером хитно пребачена на лијечење у Београд. Њен живот је висио о концу. Био је то период борбе пун неизвјесности и страха - каже Мусић-Пајић и додаје да је само захваљујући брзој реакцији љекара у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци и Хеликоптерском сервису Српске, њена кћерка на вријеме стигла у Београд.

Најтежи период у животу ове осмогодишњакиње, како каже њена мајка, био је када је због терапија губила косу. Ипак, са свим недаћама изборила се уз неизмјерну љубав коју јој пружају родитељи и млађи брат.

Већ годину прима терапију за одржавање, а само један лијек кошта више од 300 марака и често не могу ни да га купе у апотекама у РС, па се сналазе како знају и умију.

- Иако нам Фонд здравственог осигурања РС рефундира трошкове за набавку лијека, морамо имати новац да га купимо. Живимо од супругове плате, који је запослен као трговац - рекла је Мусић-Пајић.

Додаје да јој је огромну наду вратила вијест о формирању Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, што ће родитељима које мука натјера да спас за своје дијете траже изван граница РС олакшати борбу макар у финансијском смислу.

- Лијечење сваке болести је скупо, а здравље дјетета нема цијену. Фонд ће много значити родитељима чији малишани морају на лијечење у иностранство јер неће живјети у неизвјесности док се новац прикупља за њихово дијете - рекла је Мусић-Пајић и додала да су она и супруг у сваком тренутку спремни да од оно мало новца што имају одвоје колико треба за Фонд солидарности. 

На донаторској вечери, која ће ове године по осми пут бити организована под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, прикупљаће се новац за Фонд солидарности.

Донаторско вече

Донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ биће одржано 27. децембра у згради Владе РС. 

У оквиру хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“ претходних седам година одржане су донаторске вечери на којима је прикупљан новац за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“, затим за лијечење дјеце обољеле од ријетких обољења, дјеце са малигним болестима, са потешкоћама у развоју, обољеле од дијабетеса типа један, дјеце са аутизмом, а дониран је и новац за изградњу „родитељске куће“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана