Хаотично стање саобраћајница у Српској, путеви стари више од 40 година

Срна
Хаотично стање саобраћајница у Српској, путеви стари више од 40 година

Бањалука - Путеви у Републици Српској су у највећој мјери грађени прије више од 40 година, сазнају “Независне” из ресорног министарства.

Док из “Путева РС” тврде да су у одржавање саобраћајница прошле године уложене десетине милиона марака, возачи негодују и истичу да су нам путеви неподношљиви.

“Углавном се обнова своди на урбаније средине, док су сеоски путеви ужасни. Ударне рупе не можете избјећи, а када пређете возилом преко њих имате осјећај да ће вам отпасти точак. Зашто плаћамо бројне дажбине када региструјемо возила? Могу мислити колико се новца слије у буџет и питам се зашто се та средства не улажу у санацију саобраћајница”, каже Бањалучанка Слађана Илић, која има 23 године возачког стажа.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, потврдио нам је да рангирање путних дионица у РС није рађено, па није познато ни какве би оне оцјене добиле на ранг-листи.

“На нашим дионицама путева, колико ми је познато, нису рађене ни процјене пријањања, у смислу да ли задовољавају правилник. То би требало да се уради. На тим мјестима гдје није одређени коефицијент пријањања, за очекивати је да дође до више слијетања с коловоза”, каже Радовић.

Са друге стране, из “Путева РС” тврде да улажу максималне напоре да се магистрална и регионална путна мрежа, која је дуга око 4.132 км, одржава на квалитетном нивоу.

“Улагањем у изградњу, модернизацију и реконструкцију путева и путних објеката 'Путеви РС” раде на побољшању квалилтета магистралне и регионалне путне мреже Републике Српске”, напомињу из тог предузећа.

Како додају, током 2017. године у послове редовног одржавања путева уложено је 61.273.000 КМ.

“Такође, константно се ради на модернизацији, санацији и реализацији нових инфраструктурних пројеката. Тако је у току 2017. у инвестициона улагања на путној мрежи уложено 12.950.559 КМ, а у току 2018. године 32.864.797 КМ”, рекли су за “Независне” из “Путева РС”.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да је, узимајући у обзир да путевима РС, уз наша возила, саобраћају и она која су у транзиту, евидентно да постојећа путна инфраструктура не задовољава потребе овог нивоа саобраћаја, посебно ако се посматра старост путева, који су у највећој мјери грађени прије више од 40 година.

Из тог министарства истичу да је Народна скупштина РС 2016. године усвојила Стратегију развоја јавних путева у РС за период до 2025. године.

“Стратегијом је дефинисана основна визија, а то је унапређивање привреде и развоја РС кроз одржив, дјелотворан и безбједан друмски саобраћајни систем. Дефинисан је општи циљ - ефикасно управљање путном мрежом, које је усклађено с реалним потребама, са стручним и технички опремљеним кадром, као и оперативни циљеви”, појаснили су из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана