Grad uništio kruške i jagode

nezavisne.com
Grad uništio kruške i jagode

Banjaluka, Sanski Most - Olujno nevrijeme praćeno gradom, koje je proteklih dana zahvatilo nekoliko opština u BiH, napravilo je pustoš na voćnjacima, ali i na zasijanim poljoprivrednim kulturama.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je grad najviše štete načinio na plantaži voća u Riječanima, kod Laktaša, gdje je uništeno oko 110 hektra voća.

“Uništeno je 110 hektra voća, od čega je 70 hektra kruške, 20 hektara breskve, 10 hektara šljive i 10 hektara višnje”, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, pored ogromnog gubitka koje je pretrpio vlasnik, Dojčinović dodaje da je velika šteta za RS jer je to jedna od najvećih plantaža koje Republika Srpska ima.

“Nevrijeme je pogodilo voćnjake i u Kozarskoj Dubici, a najviše su stradale jabuka i kruška”, kazao je Dojčinović.

Sa plantaže u Riječanima kazali su da je šteta ogromna i da se kreće oko 80 odsto.

“O svemu je obaviještena opštinska komisija Laktaši, koja će izvršiti procjenu, kao i Udruženje voćara RS”, kazao je Ognjen Mandić, rukovodilac ove plantaže.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, koji ima šest hektara voća, kazao je da je samo Bog sačuvao njegove voćnjake, dok Darko Milošević, voćar iz Ugljevika, ističe da je ovu regiju nevrijeme zasad obišlo, te da nije bilo štete.

Olujno nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i ledom pričinilo je proteklog ponedjeljka veliku materijalnu štetu na području sela Kijevo, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta. Prema riječima mještana, nakon obilne kiše sa obližnjih brda se spustila prava bujica, koja je nosila sve pred sobom te poplavila desetak kuća.

Sem što je pričinjena šteta na stambenim i pomoćnim objektima, grad je napravio pravu pustoš na zasijanim poljoprivrednim kulturama.

Veliku štetu pretrpio je Asim Kumalić, najveći proizvodač jagoda na ovim prostorima, kojem je led uništio zasade jagoda na površini od deset dunuma.

“Šteta je gotovo potpuna i teško da će se nešto spasiti, a jagode su bile pred berbu. Gubici su oko 50.000 KM”, kaže Kumalić.

Štetu na svojim kulturama prijavili su i ovdašnji voćari i povrtari, koji kažu kako ne pamte ovakvo nevrijeme.

“Vjerujte, led je tako padao da se mogao tovariti lopatama, ništa nije poštedio. Ovakvo nevrijeme nisu zapamtili ni najstariji mještani”, kaže Husein Selimović, lokalni farmer.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da nije bilo velike štete na povrću.

“Povrće je dosta maleno i nije toliko razvijeno u ovom periodu”, kazao je Mastalo.

Dodaje da će se ono povrće koje je stradalo vjerovatno i obnoviti.

“Led koji je padao u nekim opština u RS nije uticao na kukuruz, ali vjetrovi koji se javljaju učinili su da pšenica i ječam polegnu po zemlji, što je ogromna šteta, jer dolazi do trulenja ovih poljoprivrednih kultura”, kazao je Mastalo.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, kazala je da se nestabilno i promjenljivo vrijeme nastavlja i u narednom periodu.

“U naredna dva-tri dana ponovo će biti nestabilno i biće pljuskova, ali slabijeg intenziteta nego prethodnih dana”, kazala je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana