Gorivo pojeftinilo samo u Semberiji

Milijana Latinović
Gorivo pojeftinilo samo u Semberiji

Banjaluka, Bijeljina - Cijene goriva na benzinskim pumpama u Semberiji znatno su pale proteklih dana i kreću se od 1,92 do 1,98 KM po litru, dok su u ostalim krajevima Srpske više i do 20 odsto, što naftaši pravdaju situacijom u rafinerijama iz kojih nabavljaju naftne derivate.

Vozači u Semberiji su prije posljednjeg pada cijena naftnih derivata za gorivo izdvajali između 2,09 i 2,20 KM po litru. Predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja u Bijeljini Milorad Stević istakao je da je cijena goriva u Semberiji tradicionalno najniža u Srpskoj i BiH.

- Geografska pozicija Bijeljine i Semberije na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH čini ovo područje veoma frekventnim i poznato je da ljudi zbog povoljne cijene dolaze iz pograničnih mjesta da bi ovdje točili gorivo - rekao je Stević.

Na benzinskim pumpama “Krajinapetrola” u Banjaluci cijene goriva su u proteklih desetak dana pale za tri do četiri feninga, pa je tako za litar benzina 95, koji je koštao 2,30, sada potrebno izdvojiti 2,27 KM, a isto toliko trenutno košta i litar dizela. Za litar benzina 98 vozači plaćaju 2,36 KM, što je za četiri feninga manje u odnosu na cijenu prije sniženja.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić kaže da će analizirati stanje na tržištu i vidjeti šta se može učiniti.

- Cijena na berzi je bila počela da pada, ali rafinerije nisu odreagovale na pravi način. Iskren da budem, volio bih da vidim te kalkulacije u Semberiji, ne znam šta se dešava tamo, naše ulazne cijene su veće od njihovih prodajnih - rekao je Bajić.

Direktor kompanije “Nešković”, koja ima pumpe širom RS, Mile Jovanović rekao je da su u Bijeljini prilagodili cijene izvorima iz kojih nabavljaju gorivo.

- Rafinerija u Pančevu je spustila cijene, tako da su i cijene na pumpama u Semberiji pale iako cijene goriva na berzi ponovo rastu za oko tri odsto. Na pumpama u ostalim krajevima Srpske situacija je drugačija. Primjera radi, u Banjaluku gorivo stiže iz Hrvatske, a tamošnje rafinerije prema nama nisu snižavale cijene - rekao je Jovanović.

Za litar dizela na “Nešković” pumpama u Banjaluci vozači već skoro dva mjeseca izdvajaju 2,22 KM, a 2,20 KM za litar benzina 95.

Cijene goriva na “Petrolovim” benzinskim stanicama u Banjaluci kreću se od 2,27 KM, koliko košta litar dizela i benzina 95, do 2,39 KM koliko vozači treba da izdvoje za litar benzina 98.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da bi Ministarstvo trgovine i turizma RS trebalo da se pozabavi situacijom na tržištu naftnih derivata.

- U zavisnosti od ponašanja nekih konkurenata na tržištu koji daju mnogo niže cijene, građani Srpske u Semberiji plaćaju gorivo i do 20 odsto jeftinije u odnosu na druge regije. Potrebno je usaglasiti politiku formiranja cijena na nivou RS - rekao je Pavlović.

Investitori

Milorad Stević je istakao da cijena goriva u Semberiji predstavlja dodatni podsticaj i za potencijalne investitore.

- Cijena goriva uvijek je bila i biće veliki podsticaj privrednog razvoja i zamaha Semberije i sigurno će privući mnoge koji žele da investiraju u ovo područje - smatra Stević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana