Гориво појефтинило само у Семберији

Милијана Латиновић
Гориво појефтинило само у Семберији

Бањалука, Бијељина - Цијене горива на бензинским пумпама у Семберији знатно су пале протеклих дана и крећу се од 1,92 до 1,98 КМ по литру, док су у осталим крајевима Српске више и до 20 одсто, што нафташи правдају ситуацијом у рафинеријама из којих набављају нафтне деривате.

Возачи у Семберији су прије посљедњег пада цијена нафтних деривата за гориво издвајали између 2,09 и 2,20 КМ по литру. Предсједник Занатско-предузетничког удружења у Бијељини Милорад Стевић истакао је да је цијена горива у Семберији традиционално најнижа у Српској и БиХ.

- Географска позиција Бијељине и Семберије на тромеђи Хрватске, Србије и БиХ чини ово подручје веома фреквентним и познато је да људи због повољне цијене долазе из пограничних мјеста да би овдје точили гориво - рекао је Стевић.

На бензинским пумпама “Крајинапетрола” у Бањалуци цијене горива су у протеклих десетак дана пале за три до четири фенинга, па је тако за литар бензина 95, који је коштао 2,30, сада потребно издвојити 2,27 КМ, а исто толико тренутно кошта и литар дизела. За литар бензина 98 возачи плаћају 2,36 КМ, што је за четири фенинга мање у односу на цијену прије снижења.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић каже да ће анализирати стање на тржишту и видјети шта се може учинити.

- Цијена на берзи је била почела да пада, али рафинерије нису одреаговале на прави начин. Искрен да будем, волио бих да видим те калкулације у Семберији, не знам шта се дешава тамо, наше улазне цијене су веће од њихових продајних - рекао је Бајић.

Директор компаније “Нешковић”, која има пумпе широм РС, Миле Јовановић рекао је да су у Бијељини прилагодили цијене изворима из којих набављају гориво.

- Рафинерија у Панчеву је спустила цијене, тако да су и цијене на пумпама у Семберији пале иако цијене горива на берзи поново расту за око три одсто. На пумпама у осталим крајевима Српске ситуација је другачија. Примјера ради, у Бањалуку гориво стиже из Хрватске, а тамошње рафинерије према нама нису снижавале цијене - рекао је Јовановић.

За литар дизела на “Нешковић” пумпама у Бањалуци возачи већ скоро два мјесеца издвајају 2,22 КМ, а 2,20 КМ за литар бензина 95.

Цијене горива на “Петроловим” бензинским станицама у Бањалуци крећу се од 2,27 КМ, колико кошта литар дизела и бензина 95, до 2,39 КМ колико возачи треба да издвоје за литар бензина 98.

Економиста Зоран Павловић каже да би Министарство трговине и туризма РС требало да се позабави ситуацијом на тржишту нафтних деривата.

- У зависности од понашања неких конкурената на тржишту који дају много ниже цијене, грађани Српске у Семберији плаћају гориво и до 20 одсто јефтиније у односу на друге регије. Потребно је усагласити политику формирања цијена на нивоу РС - рекао је Павловић.

Инвеститори

Милорад Стевић је истакао да цијена горива у Семберији представља додатни подстицај и за потенцијалне инвеститоре.

- Цијена горива увијек је била и биће велики подстицај привредног развоја и замаха Семберије и сигурно ће привући многе који желе да инвестирају у ово подручје - сматра Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана