Годишње се повуче из оптицаја и замијени око 20 одсто оштећених КМ

klix.ba
Годишње се повуче из оптицаја и замијени око 20 одсто оштећених КМ

На годишњем нивоу, из оптицаја се повуче и уништи око 20 одсто комада новчаница конвертибилне марке (КМ) које су неподобне за оптицај, односно такве новчанице замјењују се новим новчаницама.

Из Централне банке БиХ (ЦББиХ) за Фену наводе да се замјена новца (КМ) који је неподобан за оптицај врши се у складу с Одлуком о поступању с новчаницама и кованим новцем конвертибилне марке који је неподобан за оптицај и оштећеним новчаницама ефективног страног новца.

У складу са том одлуком комерцијалне банке су дужне обавити замјену оштећених новчаница КМ у пуном износу без накнаде, под условом да подносилац захтјева (физичка или правна особа) предочи више од 60 одсто новчанице КМ која је у једном дијелу и садржи барем један серијски број или из два или више дијелова и садржи оба серијска броја.

Централна банка Босне и Херцеговине посредством издвојених трезора, преузима од комерцијалних банака оштећене новчанице КМ и обавља њихову замјену одобравањем рачуна резерви комерцијалних банака, у пуном износу и без накнаде.

У случају већег оштећења, односно уколико оштећена новчаница не испуњава услове за замјену у комерцијалним банкама, комерцијална банка ће подносиоца захтјева упутити да захтјев за замјену оштећених новчаница КМ поднесе ЦББиХ. На основу поднесеног захтјева за замјену (доступан на њеб страници ЦББиХ) с приложеном документацијом, ЦББиХ за сваки појединачни случај утврђује аутентичност и процјењује оштећење, односно утврђује одстојање основа за замјену оштећених новчаница КМ. Уколико ЦББиХ има доказ, сазнање или оправдан разлог да вјерује да су новчанице КМ или ковани новац КМ намјерно оштећени, такав новац ће бити повучен из оптицаја без надокнаде подносиоцу.

"Када је ријеч о редовној замјени новца неподобног за оптицај, најчешће се ради о похабаним новчаницама које су дотрајале усљед употребе. Када су у питању оштећене новчанице које подносе грађани најчешће се ради о поцијепаним новчаницама којима недостају дијелови, као и новчаницама које су прогорене, оштећене мрљама, графитима, обојене и слично", наводе из ЦББиХ.

Комерцијалне банке обављају замјену оштећеног кованог новца КМ, ако су на замјену поднесени цијели примјерци кованог новца КМ, за које је могуће утврдити да су аутентични.

ЦББиХ не врши замјену оштећених новчаница и кованица страних валута, односно такву замјену обављају централне банке, односно емисионе банке земаља које су издале ефективни страни новац. Могуће је да такву замјену обаве и комерцијалне банке у БиХ, уколико је то у интересу њихове пословне политике и уз провизију коју одређује комерцијална банка, речено је Фени у ЦББиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана