Глумац Бранко Јанковић о пољопривреди, животном позиву и стању у друштву: Новац диктира животне улоге

Анита Јанковић-Речевић
Глумац Бранко Јанковић о пољопривреди, животном позиву и стању у друштву: Новац диктира животне улоге

Својим животом и радом желим да будем пример, пре свега, својој деци, а онда и свима осталим, док узгојем коза желим показати да се може живети од поштеног рада за добробит друштва и ове земље.

 

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" глумац Бранко Јанковић којег је јавност завољела као кадета Џаковића у ТВ серији "Војна академија", али и као Мићка у серији "Месо".

- Време је такво да ће се људи по сваку цену прерушити у било коју професију како би дошли до новца. Ако треба, биће истовремено и глумац, политичар, свештеник, апсолутно све. Ништа не можемо урадити ако унутар професије, ма која била, нема морала, здравих критеријума, стручности и квалитета - рекао је Јанковић.

ГЛАС: Шта Вас је нагнало да се окренете пољопривреди и како сте се опредијелили за узгој коза?

ЈАНКОВИЋ: Будућност ових простора је у производњи природне хране јер ни у једној индустријској грани немамо шансе. Мајка природа нам је дала разна богатства и производња хране је сигуран пут. Западна Србија и моје село Гуњаци су у одумирању, њиве зарастају, а простор пун шибља и корова је идеалан за узгој коза.

ГЛАС: Да ли је тешко пронаћи тржиште за козје производе?

ЈАНКОВИЋ: Не. Моје производе ко једном проба, увек купује и препоручује другима. Мрежа се шири и сматрам да сваки производ, ако се ради на прави начин, има купца.

ГЛАС: Како реагују Ваше колеге када чују да узгајате козе?

ЈАНКОВИЋ: Из шале ме зову дон Бранћини јер се мој бренд зове "Коза ностра", али предлог за ширење козарства сам добио од њих. Породична кућа у Гуњацима ми је неколико пута послужила за организовање премијера филмова и представа и на тим догађајима моја мама Цветина би дочекала људе како доликује нашој култури, препуном трпезом свега. Гостима се та храна допадала, желели су да је купе и тако је све кренуло. У шали знам рећи да је то храна са мирисом на руке мајке.  

ГЛАС: Јесте ли размишљали о томе да се потпуно опростите од глуме и окренете породичном бизнису?

ЈАНКОВИЋ: Не, не размишљам о таквим стварима. Када човек има таленте, не треба ниједан сузбијати. Увек сам био везан за природу и завичај, али глума ме објашњава, кристалише и преиспитује. То је све једна целина.

ГЛАС: Шта је за Вас глума и како сте се одлучили за тај позив?

ЈАНКОВИЋ: Глума није трка на сто метара већ маратон, а да би постигли успех, неопходно је свакодневно учење и усавршавање. Као средњошколац сам размишљао којом професијом бих могао да се бавим а да будем задовољан, срећан и успешан. Пробао сам аматерски да глумим и убрзо на часовима увидео да је то та ширина која ме испуњава.

ГЛАС: Да ли се боље сналазите у комедијама или озбиљним позоришним комадима?

ЈАНКОВИЋ: Важан ми је садржај текста и екипа са којом радим. Од тога зависи да ли ћу се осећати боље или лошије у некој улози, без обзира на жанр. Та два елемента су кључна да лик који тумачим урадим што боље и  темељитије.

ГЛАС: У чији лик и кожу Вам је било најтеже "ући" током каријере и зашто?

ЈАНКОВИЋ: Два лика која сам тумачио су ми била изузетно комплексна и далека. Први лик је Тузембах, у представи "Три сестре". Био сам студент и животно недовољно искусан за ту улогу па ми је било тешко да у потпуности дочарам његову платонску љубав према Ирини. Друга улога је била Франц Фердинанд у представи "Четрнаеста", а разлог је висок друштвени сталеж који није присутан у мом приватном животу па нисам могао користити лична искуства при креирању тог лика.

ГЛАС: Како гледате на чињеницу да су нови узори постале старлете и инстант звијезде ријалитија?

ЈАНКОВИЋ: Гигантске фирме да би продале свој производ, који је већином никакав, у јавни живот позиционирају своје марионете помраченог ума, способне да заведу масу. Људи су спремни дати огроман новац да би били попут тих својих узора на јавној сцени. Те исте гигантске фирме уништавају школство, здравство, морал, све с циљем заглупљивања масе, а уз помоћ старлета и инстант звезда. Некада су ту улогу имале етикете на производима, а сада су, нажалост, те етикете људи.

Жеље

ГЛАС: По чему ћете памтити 2017. годину и шта прижељкујете у овој години?

ЈАНКОВИЋ: У 2017. сам постао отац, по други пут, кћеркице Ковиљке и по томе ћу заувек памтити прошлу годину. У овој желим још једно дете. То ми је највећа жеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана