“Glas” slavi 75. rođendan

Vedrana Kulaga
“Glas” slavi 75. rođendan

Banjaluka - Najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH “Glas Srpske” ove godine proslavlja 75. rođendan, a prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja održana je juče u Banjaluci.

Organizacioni odbor čine nekadašnji urednici i rukovodioci “Glasa” koji su danas ugledne javne ličnosti, te trenutni prvi ljudi naše medijske kuće. Predsjednik Organizacionog odbora je Nebojša Radmanović, a članovi su Ljiljana Labović, Nada Puvačić, Mirjana Kusmuk, Pantelija Matavulj, Borjana Radmanović-Petrović, Neven Kopanja, Boris Dmitrašinović i Ranko Čupeljić.

Na sjednici su razmijenjena mišljenja o programu obilježavanja jubileja i aktivnostima koje će pratiti proslavu 75. godišnjice “Glasa”. Centralni dio biće svečana akademija, a “Glas” će se na prigodan način odužiti mnogima koji su ostavili neizbrisiv pečat u njegovoj istoriji.

Radmanović kaže da je “Glas” dio baštine Banjaluke, Krajine i šire regije i da je 75 godina njegovog postojanja izuzetno važna činjenica.

- Pokušaćemo da, obilježavajući 75 godina, pokažemo kako je “Glas” preživio turbulentno vrijeme, nekoliko država i sistema i sve izdržao i dao značajan doprinos razvoju svake od tih epoha. Posebno važno je što je nastao kao antifašističko glasilo, a borbu protiv fašizma i svoj antifašistički početak je njegovao svih 75 godina postojanja. I danas nam, kao i u budućnosti, trebaju antifašistički svetionici protiv onih koji se ponovo povampiruju na toj ideologiji - rekao je Radmanović.

Dmitrašinović je kazao da “Glas” ima izuzetno mjesto na društvenoj pozornici Srpske i da će nastaviti da se razvija.

- Imamo tradiciju kojom se malo ko može pohvaliti i daćemo sve od sebe da i u budućnosti opravdamo očekivanja koja su sasvim logično veoma visoka - rekao je Dmitrašinović.

Prvi broj “Glasa” štampan je 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje nadomak Drvara, a kroz istoriju koja se proteže kroz dva vijeka dao je neizostavan pečat u vremenu. U dugoj istoriji promijenio je nekoliko gradova u kojima mu je bilo sjedište redakcije i više imena. Pod imenom “Glas Srpske” izlazi od 5. maja 2003. godine, a privatizovan je 2008. kada je njegov većinski vlasnik postala kompanija “Nezavisne novine”.

Priznanja

“Glas” je dobitnik mnogih novinarskih i nagrada za humanost i doprinos društvenom razvoju i vrijednostima, a u više navrata je odlikovan.

Predsjednik RS Milorad Dodik je 2013. godine povodom 70. godišnjice odlikovao “Glas Srpske” Ordenom časti sa zlatnima zracima. “Glas” je odlikovan i Ordenom zasluga za narod sa srebrenim zracima SFR Jugoslavije, Ordenom Njegoša prvog reda i Ordenom zastave RS sa srebrenim vijencem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana