“Глас” слави 75. рођендан

Ведрана Кулага
“Глас” слави 75. рођендан

Бањалука - Најстарији дневни лист у Српској и БиХ “Глас Српске” ове године прославља 75. рођендан, а прва сједница Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја одржана је јуче у Бањалуци.

Организациони одбор чине некадашњи уредници и руководиоци “Гласа” који су данас угледне јавне личности, те тренутни први људи наше медијске куће. Предсједник Организационог одбора је Небојша Радмановић, а чланови су Љиљана Лабовић, Нада Пувачић, Мирјана Кусмук, Пантелија Матавуљ, Борјана Радмановић-Петровић, Невен Копања, Борис Дмитрашиновић и Ранко Чупељић.

На сједници су размијењена мишљења о програму обиљежавања јубилеја и активностима које ће пратити прославу 75. годишњице “Гласа”. Централни дио биће свечана академија, а “Глас” ће се на пригодан начин одужити многима који су оставили неизбрисив печат у његовој историји.

Радмановић каже да је “Глас” дио баштине Бањалуке, Крајине и шире регије и да је 75 година његовог постојања изузетно важна чињеница.

- Покушаћемо да, обиљежавајући 75 година, покажемо како је “Глас” преживио турбулентно вријеме, неколико држава и система и све издржао и дао значајан допринос развоју сваке од тих епоха. Посебно важно је што је настао као антифашистичко гласило, а борбу против фашизма и свој антифашистички почетак је његовао свих 75 година постојања. И данас нам, као и у будућности, требају антифашистички светионици против оних који се поново повампирују на тој идеологији - рекао је Радмановић.

Дмитрашиновић је казао да “Глас” има изузетно мјесто на друштвеној позорници Српске и да ће наставити да се развија.

- Имамо традицију којом се мало ко може похвалити и даћемо све од себе да и у будућности оправдамо очекивања која су сасвим логично веома висока - рекао је Дмитрашиновић.

Први број “Гласа” штампан је 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје надомак Дрвара, а кроз историју која се протеже кроз два вијека дао је неизоставан печат у времену. У дугој историји промијенио је неколико градова у којима му је било сједиште редакције и више имена. Под именом “Глас Српске” излази од 5. маја 2003. године, а приватизован је 2008. када је његов већински власник постала компанија “Независне новине”.

Признања

“Глас” је добитник многих новинарских и награда за хуманост и допринос друштвеном развоју и вриједностима, а у више наврата је одликован.

Предсједник РС Милорад Додик је 2013. године поводом 70. годишњице одликовао “Глас Српске” Орденом части са златнима зрацима. “Глас” је одликован и Орденом заслуга за народ са сребреним зрацима СФР Југославије, Орденом Његоша првог реда и Орденом заставе РС са сребреним вијенцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана