Галенски производи под лупом инспектора

М. Л.
Галенски производи под лупом инспектора

Бањалука - Сирупи, креме за бебе и препарати за интимну његу наћи ће се ових дана под лупом инспектора, јер је Републичка управа за инспекцијске послове појачала контроле у апотекама с циљем утврђивања исправности галенских производа и заштите здравља становништва.

Ријеч је о препаратима који се израђују у галенској лабораторији апотеке.

- Планирано је узимање узорака различитих сирупа, крема за бебе, антисептика за кожу, препарата за интимну његу различитих произвођача, код којих ће бити испитивана микробиолошка исправност, присуство тешких метала, pH вриједност и други параметри - рекла је вршилац дужности директора Инспектората РС Данијела Батар.

Додала је да су производња и промет лијекова и медицинских средстава предмет редовних контрола инспекције, чији је основни циљ заштита здравља пацијената и обезбјеђивање квалитета и доступности здравствене заштите.

Она је истакла да је у овој години у апотекама и специјализованим продавницама обављено 380 контрола.

- Изречено је 137 управних мјера којима је наложено отклањање пропуста у раду, а инспектори су написали 44 прекршајна налогу у вриједности од 71.450 КМ - рекла је Батарова и додала да инспектори у вријеме високих дневних температура посебно контролишу правилно складиштење и транспорт лијекова, с циљем очувања њиховог квалитета и дјелотворности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана