Femić: Tražimo veće plate Bogdanić: Štrajk u službi politike

A. J. R.
Femić: Tražimo veće plate Bogdanić: Štrajk u službi politike

Banjaluka - Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine RS, nezadovoljni stanjem u zdravstvu, organizovali su juče polučasovni štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama širom Srpske.

Ispred Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS okupilo se pedesetak ljekara i medicinskih tehničara.

- Tražimo povećanje plata za 25 odsto, te regres i topli  obrok koji imaju sve države u okruženju, a mi nemamo. Zahtijevamo i ukidanje Zakona o platama, donošenje novih akata i poboljšanje socio-ekonomskog statusa - rekao je predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić, koji je najavio generalni štrajk ukoliko Vlada RS ne ispuni njihove zahtjeve. On tvrdi da ovaj štrajk nema političku pozadinu, iako se na jučerašnjem skupu ispred UKC-a pojavio i bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić koji je član SDS-a. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić tvrdi da je štrajk održan u službi politike i Saveza za pobjedu, istakavši da je Femić jasno stavio do znanja da se ne bavi problemima zdravstvenih radnika nego politikom.

- Ono što je najvažnije jeste da se, po mojim saznanjima, štrajku odazvao zanemariv broj zdravstvenih radnika od njih 14.000, koliko ih ima u Srpskoj - rekao je Bogdanić. Obećao je zdravstvenim radnicima da će i ova i sve buduće vlade i dalje raditi na poboljšanju njihovih uslova rada.

- Oni koji su pokušali da petnaestak dana prije izbora iskoriste zdravstvene radnike za skupljanje političkih poena, to neka im služi na čast - poručio  je Bogdanić.

Rukovodstvo UKC-a zahvalilo je svojim zaposlenima na ukazanom povjerenju i podršci, koji se, kako su naveli u saopštenju, ogleda i u činjenici da se veoma mali broj radnika odazvao štrajku. UKC navodi da je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, prilikom preuzimanja dužnosti, istakao da će se za prava radnika i njihov položaj boriti bolje od bilo kojeg sindikata, te da je to i dokazao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana