Фармацеутски отпад из домаћинства могуће вратити у апотеке?

ATV
Фармацеутски отпад из домаћинства могуће вратити у апотеке?

Лијекове којима је истекао рок трајања, али и сав остали фармацеутски отпад из домаћинства, грађани могу вратити у апотеке. Тако гласи теорија, али не и пракса. Што због грађана који са тим нису упознати, што због фармацеута који за збрињавање неупотребљивих лијекова не желе сносити одговорност.

“Лијекове којима је истекао рок трајања можете однијети у апотеку и вратити. Знам. Радите ли то икада? Не. Зашто? Па, тешко ми је отићи. Шта радите са тим лијековима онда? Бацим у смеће.”  “Нису ми никада рекли. Могли су да кажу да неискоришћено вратимо, ми бисмо вјероватно донијели зато што имамо га доста, а и близу смо.”  “Да, да, овдје ми је ова апотека, баш носим и оно што је прошао рок и што не користим, однесем, оне прихвате.”  “Нисам знала, јер не користим таблете,” рекли су Бањалучани.

Закон који обавезује фармацеуте и грађане да неупотребљиве лијекове враћају апотекама не постоји, само стандард који је донијела Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске. Сертификоване су 302 апотеке, што значи да би их се толико могло побринути за фармацеутски отпад из домаћинстава грађана.

“Ми у апотекама имамо свој фармацеутски отпад, који морамо сами да уништимо и да сносимо трошкове и тог расхода и уништавања, тако да би сигурно свим апотекама, када би се то радило организвоано, био додатни трошак, јер се то уништавање отпада плаћа по килограму,” каже Зорица Тасовац, фармацеут.

Највећи проблем немају грађани, него здравствене установе у Републици Српској, које немају ни једно постројење или спалионицу за медицински отпад. Болнице, апотеке и друге установе које такав отпад производе, тренутно могу само да га складиште, а затим извозе у друге земље које га уништавају. 

“Када је ријеч о фармацеутском отпаду - неупотребљивим лијековима, било да су протеклог рока или из других разлога нису за употребу, предузећа овлаштена за управљање опасним отпадом лијекове преузимају од здравствених установа и одвозе их у иностранство, гдје се врши њихово коначно уништавање,” саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Одређени медицински отпад може се одлагати на градским депонијама, али само након третирања термичким или хемијским средствима, како би се начинио безопасним за људско здравље и животну средину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана