Фабрици “Гликил” пријети затварање

Срна
Фабрици “Гликил” пријети затварање

Сарајево - У Лукавцу је данас одржан састанак представника надлежних институција и менаџмента компаније “Глобал испат коксна индустрија” /Гикил/, којој пријети затварање уколико не буде пронађен начин за нова улагања у неопходну опрему којом би била показана одговорност и спријечени еколошки инциденти.

На састанку у сједишту компаније разговарано је о еколошкој катастрофи коју је Гикил изазвао непоштивањем Закона о заштити животне средине Федерације БиХ /ФБиХ/ и мјера заштите прописаних еколошком дозволом, а, упркос бројним проблемима, фабрици је пружена нова могућност, од око 14 дана, за нова улагања, преносе федерални медији.

Министар животне средине и туризма ФБиХ Едита Ђапо рекла је да нису задовољени услови за добијање еколошке дозволе и да садашња ситуација иде у прилог затварању Фабрике.

Ђапо каже да је свјесна да би такав потез представљао удар на економију Тузланског кантона и ФБиХ, али исто тако и да “пола милиона становника ужег и ширег подручја опшине Лукавац не смију бити таоци око хиљаду запослених у Гикилу”.

“Њих инспектор може затворити и данас. Према Закону о заштити животне средине, еколошка дозвола важи пет година. Они су уложили захтјев за нову дозволу, и то је само један од докумената који је потребан за рад. Проблем који још имамо са Гикилом односи се на непрестано испуштање отрова и киселина у Спречу, и у вези са тим ће вјероватно морати да буду и санкционисане одређене особе. Тиме се сада бави Тужилаштво Тузланског кантона”, нагласила је Ђапо.

Из федералне инспекције тврде да Гикил не ради према закону и да због тога мора сносити санкције.

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић истакао је
да Гикил данас ради без одобрења и да је један од најнедисциплинованијих оператера и привредних субјеката у ФБиХ.

“Вршили смо инспекцијске надзоре, налагали смо управне мјере, доносили рјешења о отклањању недостатака и давали реалне рокове да се пословање овог привредног друштва уведе у законске оквире, али свака наша управна мјера као да није ни била издата јер није било одговорности”, нагласио је Ајдиновић.

Из Гикила поручују да су спремни за нова улагања до краја ове године, те да су предали нови захтјев за добијање еколошке дозволе.

“Нисмо били у могућности да испунимо у тоталу обавезу инвестирања, с обзиром на пословне резултате, а наша намјера је да наставимо у смислу извршења обавезе. Имамо и одобрење нашег Надзорног одбора на износ од 5,7 милиона КМ у шест мјесеци ове године и надамо се да ћемо добити додатна одобрења у наредном периоду. У сарадњи са свима којих се ово тиче надамо се да ћемо успоставити одговарајући план који ће бити прихватљив Министарству и који ће обезбиједити континуирано пословање Гикила”, рекао је генерални директор Гикила Дебашиш Гангулу.

Начелник Лукавца Един Делић сматра да је затварање Фабрике посљедње рјешење, али да на Гикил мора бити извршен притисак да би се компанија ревитализовала и радила у складу са законом.

“Гикил, ако жели да ради, мора корјенито промијенити понашање, однос према свим обавезама, а држава мора робусан систем присиле имплементирати на Гикил, од казнене политике према правном субјекту до појединачне одговорности”, рекао је Делић.

Акцидент је забиљежан крајем маја, када је дошло до изливања катрана у Спречу, а почетком августа је из ГИКИЛ-а у Спречу поново исцурио катран и амонијак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана