Episkop Fotije: Narode, čuvaj svoje državne institucije i Srpsku

Srna
Episkop Fotije: Narode, čuvaj svoje državne institucije i Srpsku

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je u nedjelju srpski narod da čuva svoje državne institucije i Republiku Srpsku.

“Smisao osveštanja hrama je da budemo ljudi Božiji, blagosloven narod Božiji, da čuvamo sebe i svoju vjeru, da čuvamo svoje državne institucije i Republiku Srpsku, koja je naša duhovna kuća”, poručio je vladika u besjedi nakon osveštanja hrama posvećenog Svetom Sisoju Velikom u Ugljevik Selu kod Ugljevika. 

On je rekao da obnova hrama treba da simboliše obnovu duše svakoga čovjeka i čitavog naroda. 

“Da postanemo, kao ovaj hram što je postao, stanište duha Svetoga, da se molimo Bogu i živimo bogougodnim životom, kako nam je rakao Sveti Apostol Pavle u svojoj poslanici, da se držimo Gospoda Isusa Hrista i tada ćemo ići putem pravim, putem spasenja”, naveo je episkop Fotije. 

Veliki broj vjernika učestvovao je u današnjoj svečanosti, a održan je i pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Vladika Fotije odlikovao je ordenom Svetog kralja Dragutina načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića za doprinos u izgradnji hrama. 

Perić je nakon dodjele ordena rekao novinarima da narod, gradeći hramove, gradi i dušu svoga roda i podsjetio da je Srpska pravoslavna crkva kroz vijekove uspjela da održi srpski narod na ovim prostorima. 

“Radosni smo jer je sagrađen još jedan hram na području opštine Ugljevik. Ideja za izgradnju hrama u Ugljevik Selu rezultat je potrebe da se preseli hram iz Starog Ugljevika, koji je na eksploatacionom području rudnika uglja”, naveo je Perić. 

On je dodao da se podizanjem hramova čuva vjera pravoslavna, ali i tradicija i kultura srpskog naroda. 

Ordenom Svetog kralja Dragutina odlikovani su i Božo Džuveleković iz Ugljevika i Petar Simić iz Beograda, a direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović odlikovan je Arhijerejskom pohvalnicom zbog aktivnog učešća u životu parohija ugljevičkih. 

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam nagrađen i dostojan velikog priznanja, a posebno sam radostan jer sam učestvovao u izgradnji hrama gdje će vjernici ovoga kraja moći da ispoljavaju vjerska osjećanja”, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana