Епидемија морбила у Модричи

Анита Јанковић Речевић
Епидемија морбила у Модричи

Модрича - Двије кћерке двадесетдвогодишње труднице из Модриче, којој је потврђена зараза морбилама, хоспитализоване су са клиничком сликом ове болести, због чега је модрички Дом здравља у петак требало да прогласи епидемију малих богиња у тој општини.

У Институту за јавно здравство РС су истакли да им је у петак из болнице "Свети апостол Лука" из Добоја пријављено да су још два пацијента обољела од малих богиња, те да се број обољелих од ове болести у Српској повећао на осам.

- Ријеч је о дјеци од три и пет година за коју не постоји евиденција да су вакцинисана МРП вакцином, а који су чланови породице труднице код које су морбиле потврђене у четвртак - навели су из Института и додали да ће Дом здравља Модрича пријавити епидемију с обзиром на то да се ради о три повезана пацијента обољела од морбила.

Инфектолог у добојској болници Свјетлана Аџић каже да су дјеца примљена у четвртак увече и да је болест тек на почетку.

- Ријеч је о двије дјевојчице са клиничком сликом морбила које је заразила мајка трудница којој је лабораторијски потврђена болест и која је већ неко вријеме смјештена у нашој установи - рекла је Аџићева.

Додала је да су обје дјевојчице у стабилном стању, те да ће им узорак крви за анализу узети сљедеће седмице.

- Морамо сачекати да се створи довољно антитијела, јер у случају да прерано урадимо анализе, ризикујемо да налаз буде лажно негативан - рекла је Аџићева и додала да су дјеца највјероватније обољела од малих богиња, али да болест мора бити потврђена лабораторијски. Истакла је да је раније обољела трудница, која је у четвртом мјесецу трудноће, веома добро и да је терапија при крају.

Директор Дома здравља у Модричи Срђан Давидовић каже да њихова епидемиолошка служба спроводи све мјере за спречавање ширења епидемије у породици у којој се болест појавила, као и у њиховој околини.

- Епидемиолошка испитивања спроводимо од почека седмице, а обољеле пацијенткиње живе у вишечланој ромској породици у којој је деветоро дјеце, свих узрастних група, од 11 мјесеци до 14 година. Беба има симптоме акутне респираторне инфекције и под надзором је педијатра - рекао је Давидовић и подсјетио да је извор заразе мајка, која је прије 15 дана била у посјети дјетету које је због поремећаја у развоју хоспиталозовано на Институту за мајку и дијете у Београду.

Вакцинисани

Епидемиолог Хигијенске службе Дома здравља Модрича Слободанка Симић каже да је могуће да ће бити још обољелих од морбила, јер од 206 дјеце у Модричи, млађе од 19 година, њих 28 није вакцинисано против овог вируса.

Средином овог мјесеца у Источном Сарајеву је проглашена епидемија малих богиња због заразе три члана једне породице, а почетком мјесеца заражен је мушкарац из Источне Илиџе и једногодишње дијете из Власенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана