Energetsko umivanje čeka dvije zgrade

Milijana Latinović
Energetsko umivanje čeka dvije zgrade

Banjaluka - Bolja izolacija, osvijetljenost i ušteda energije samo su neke od tehničkih prednosti koje će dobiti još dvije zgrade u Srpskoj zahvaljujući programu "NovEE zgrade RS - za uštede" koji će biti realizovan ove i iduće godine.

Program organizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, pod pokroviteljstvom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta "Podsticanje energetske efikasnosti u BiH".

Šansu za energetsko "umivanje" dobiće neka od škola, vrtića, stambenih ili poslovnih zgrada, koje lokalne zajednice prijave na javni poziv koji je otvoren do kraja aprila.

- Lokalna zajednica koja prijavljuje objekat za učešće u programu mora imati više od 20.000 stanovnika i može prijaviti stambeni ili poslovni objekat, ili zgradu obrazovanja - naveli su u ministarstvu.

Poučeni prethodnim iskustvom, kada je kroz projekat energetske efikasnosti opremljeno nekoliko objekata u kojima su uštede energije velike, ovu šansu iskoristiće u opštini Gradiška.

- Imamo nekoliko objekata kojima bi energetsko opremanje dobrodošlo, kao što su muzička škola, gimnazija ili zgrada opštine. Napravili smo rang-listu prioriteta na osnovu koje ćemo izabrati zgradu koju ćemo prijaviti na ovaj poziv - rekao je načelnik Gradiške Zoran Adžić.

Utopljavanje stambenih i poslovnih objekata, posebno škola i vrtića, ocjenjuju pozitivnim i u opštini Laktaši.

- Iskoristićemo ovu mogućnost kako bismo bar neku od zgrada sanirali. Vrtić i škole su svakako prioritet, a u idućem periodu odlučićemo koji objekat da kandidujemo. Svima njima je stolarija dotrajala, a samim tim troši se mnogo za grijanje i to su samo neki od problema - rekao je načelnik Laktaša Ranko Karapetrović.

Zgrada u kojoj se nalazi vrtić u Modriči najvjerovatnije će se naći na listi objekata kandidovanih za energetsko opremanje.

- Vrtić se nalazi u neuslovnoj zgradi koja bi morala u što skorije vrijeme biti sanirana. Ovo je izuzetno dobar projekat koje treba da iskoriste sve lokalne zajednice - rekao je načelnik Modriče Mladen Krekić.

Dokumentacija

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS navode da zainteresovane lokalne zajednice treba da dostave pismo namjere, koje je potpisao načelnik ili gradonačelnik, kojim se prihvata učešće na javnom pozivu. Uz to treba da prilože i popunjen upitnik sa informacijama o jedinici lokalne samouprave, kao i popunjen upitnik sa informacijama o objektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana