Eksponati svjedok bogate pivarske tradicije

Marijana Miljić
Eksponati svjedok bogate pivarske tradicije

Banjaluka - Istorijska izložba "Vijek i po pivarstva", koja predstavlja svojevrsno svjedočanstvo pivarske tradicije na ovim prostorima, otvorena je juče u kompleksu "Banjalučke pivare".

Ova izložba otvorena je povodom jubileja "Banjalučke pivare", koja slavi 145 godina postojanja i dugu tradiciju kvaliteta najboljeg domaćeg pivskog brenda, "nektar" piva.

- Ponosni smo što povodom obilježavanja 145 godina postojanja "Banjalučke pivare" imamo mogućnost da Banjaluci, svim njenim građanima i posjetiocima poklonimo ovu jedinstvenu istorijsku izložbu. Postavka prati nastanak i razvoj pivarske industrije na našim prostorima i predstavlja i prikaz bogatog istorijskog nasljeđa ove regije, RS i BiH - izjavila je PR menadžer "Banjalučke pivare" Milka Stanivuković i naglasila da je u kreiranju postavke korišćena autentična istorijska građa i eksponati koji daju jasan uvid u bogatu pivarsku tradiciju.

"Banjalučka pivara" je povodom otvaranja izložbe uspostavila i saradnju sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, te će najbolji studenti Odsjeka istorije biti domaćini svim posjetiocima istorijske postavke. 

- Iza nas su mjeseci rada na prikupljanju istorijske građe kako bismo na što bolji način predstavili vijek i po pivarstva, ali i bogatu istoriju cijele regije. Iz tog razloga nam je posebno zadovoljstvo predstaviti studente s Odsjeka istorije, sjajne mlade ljude, koji su sa oduševljenjem prihvatili našu ideju, te će uz mnogo znanja svim posjetiocima pružiti pravu sliku 145 godina duge istorije -  dodala je Stanivukovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i istoričar Pejo Đurašinović, koji je naveo da izložba predstavlja istoriju "Banjalučke pivare" u slikama.

- Prije 145 godina u Trapistima su točene prve litre piva. Ta priča traje 14 i po decenija. Trudili smo se da izložbu prikažemo zanimljivom i da bude osnovana na istorijskim dokumentima, ali i nekim predmetima. Zbog toga izložba ima i neki šmek i miris muzeja. To je hronika koja svjedoči o izrastanju "Banjalučke pivare" od jedne male trapističke pivare do jednog giganta naše privrede  - kazao je Pejašinović.

Zahvalnice

"Banjalučka pivara" je u znak zahvalnosti za uvid u bogato nasljeđe, ali i pomoć prilikom kreiranja istorijske postavke, uručila posebnu zahvalnicu samostanu Marija Zvijezda, Banjalučkoj biskupiji, kao i istoričaru Zoranu Pejašinoviću, koji je pružio nesebičnu pomoć prilikom selekcije bogate istorijske građe. Zahvalnica je uručena i gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću, koju je u njegovo ime preuzeo njegov zamjenik Srđan Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana