Дувански дим убија и дјецу

Анита Јанковић-Речевић
Дувански дим убија и дјецу

Бањалука - Алармантне бројке од 9.000 умрлих годишње у БиХ од болести повезаних са цигаретама упозоравају да треба забранити пушење у затвореним јавним мјестима, а анализе показују да у борби против ове пошасти значајну улогу има и повећање акциза на дуванске производе.

Из Канцеларије Свјетске банке у БиХ упозоравају да је од 9.000 умрлих, 900 пасивних пушача, укључујући и дјецу која су изложена дуванском диму. Наводе да би, уколико надлежни у земљи ништа не предузму у ширењу свијести о штетности дуванског дима, у наредне двије деценије у БиХ због употребе дувана прерано могло умријети 180.000 људи.

У оквиру подизања свијести о штетности дуванског дима у Бањалуци, Сарајеву и Мостару ових дана одржана је креативна инсталација “Живот у диму”, коју је посјетило више од 10.000 људи. Циљ је био да се прикаже како изгледа борба грађана за чист ваздух у затвореним просторијама пуним дуванског дима.

Шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас истиче да је неопходно заштитити дјецу и оне који су изабрали да не пуше, због чега је на подручју БиХ покренута иницијатива “Клима без дима”, у оквиру које се заговарају нова законска рјешења којим би било забрањено пушење у затвореном простору.

Једна од болести која настаје након дугогодишњег излагања дуванском диму и која односи животе је хронична опструктивна болест плућа од које углавном оболијевају особе средњег и старијег животног доба.

Специјалиста за плућне болести у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС Синиша Гајић каже да је ова болест прогресивна и неизљечива, те да је пушење главни узрок за њено настајање. 

- Ова болест је на четвртом мјесту у свијету по броју обољелих. Тренутно је око 175 милиона обољелих и хронична опструктивна болест плућа годишње однесе око три милиона живота - рекао је Гајић.

Он је навео да је циљ акције бесплатног мјерења капацитета плућа грађанима, коју је у понедјељак организовао УКЦ поводом обиљежавања Свјетског дана хроничне опструктивне болести плућа, унапређење пулмолошког здравља становништва, као и указивање на штетност пушења.

- Према испитивањима, од 80 до 90 одсто особа с овом дијагнозом су хронични или бивши пушачи, а престанак пушења је основна превенција - рекао је Гајић и нагласио да су први симптоми дуготрајан кашаљ, искашљавање, недостатак ваздуха у току физичке активности и звиждање у грудима.

Да у борби против дуванског дима резултате даје и акцизна политика и раст цијена дуванских производа у БиХ показало је истраживање “Унапређење система опорезивања дуванских производа у БиХ - како креирати задовољавајућу политику за друштво?” У документу који је израдио тим истраживача с Универзитета у Бањалуци наведено је да потрошња дуванских производа у БиХ има тенденцију сталног пада од 2005. године, те да се од 2010. године, након увођења акцизне политике, биљежи и благи пад броја пушача.

- Према подацима Свјетске банке, преваленца у БиХ је већа код мушкараца него код жена. Број пушача мушког пола 2016. године износио је 46,9 одсто, док је број жена које су конзумирале дуванске производе био 28,5 одсто - наведено је у овој студији, која је показала и да је конзумирање дуванских производа забрињавајуће високо међу млађом популацијом, у узрасту између 15 и 18 година.

Водитељ пројекта за БиХ Борислав Вукојевић каже да су дошли до резултата да свако повећање акциза, односно пореског оптерећења цигарета доводи до неког смањења.

- Нисмо третирали црно тржиште и увијек постоји могућност да дио пушачке популације припада том сегменту које не можемо истражити - рекао је Вукојевић и додао да би резултати били далеко бољи када би уз акцизну политику биле примјењиване превентивне мјере попут ширења свијести о штетности пушења, спровођења програма за одвикавање и  слично.

Разлози за пушење

Сазнања до којих је дошао тим истраживача Универзитета у Бањалуци показао је да су најчешћи разлози за конзумирање дуванских производа задовољство, навика и социјална интеракција са другима. Њихове анкете су показале да су грађани свјесни негативних ефеката пушења, али да је то недовољан разлог да одустану од цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана