Duvan već u skladištu

Lj. A.
Duvan već u skladištu

Bijeljina - Semberski proizvođači duvana, zasađenog na 265 hektara, ove godine završavaju berbu ranije, iako je krajnji rok za otkup tek sredina sljedećeg mjeseca.

- Prinosi duvana ove godine su dobri i očekujemo da ćemo ubrati od 180 do 200 kilograma po dunumu. Kvalitet je takođe dobar, ali ćemo zbog manjeg broja sunčanih dana i padavina imati niži sadržaj nikotina u proizvodu - rekao je proizvođač Branislav Andrić.

Za razliku od Semberije, na području Posavine berba će trajati nešto duže. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prosječan kvalitet  duvana je treća klasa, kažu u bijeljinskom “Duvanu”.

To preduzeće za svoje kooperante obezbjeđuje proizvodnju i premiju za rod prve, druge i treće klase duvana. 

- Plan otkupa je bio 560 tona, a mi smo taj plan već sada prebacili jer imamo više od 600 tona, a očekujemo još određene količine - rekao je tehnolog u preduzeću “Duvan” Slavko Mihajlović. Uskladišteni rod će prema najavama završiti na bugarskom, grčkom i na crnogorskom tržištu.

Proizvođači duvana su uputili prijedlog Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Savjetu ministara da se na nivou BiH osnuje fond u koji bi išao dio akciza, čime bi bili motivisani da rade veće površine, bilo bi suzbijeno crno tržište, a time povećan i budžet od akciza na cigarete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana