Dualno obrazovanje krati put do posla

Anita Janković-Rečević
Dualno obrazovanje krati put do posla

Banjaluka - Prvu platu mladi u Srpskoj u prosjeku zarade sa 27 godina, što se negativno odražava na razvoj domaće privrede, a da bi bio ubrzan put do prvog posla nadležni će ove godine pristupiti reformi srednjeg obrazovanja s akcentom na uvođenje dualnog sistema.

Istaknuto je ovo na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture RS, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje, Unije udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničke komore, koji je organizovan s ciljem definisanja prioritetnih zadataka koji će uskladiti sistem obrazovanja sa tržištem rada. Dogovoreno je da se sinhronizovanim radom i nizom analiza do 31. marta dođe do podataka o zanimanjima koja su potrebna domaćim privrednicima da bi se mogla kreirati upisna politika za srednje škole za iduću školsku godinu.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da je jedan od osnovnih ciljeva stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno povezivanje učenika srednjih stručnih i tehničkih škola sa tržištem rada.

- Upisnu politiku kreiraćemo na osnovu konkretnih pokazatelja sa terena, a radićemo i analize koje će utvrditi koja su to zanimanja iščezla, a koji su poslovi budućnosti da bismo srednjoškolce odmah po izlasku iz klupa uključili u privredu - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da će kroz upisnu politiku biti definisana i učenička praksa u srednjim tehničkim i stručnim školama kod privrednika, a plan je da ove godine rade i na pripremama za reformu osnovnog obrazovanja.

- Neophodno je stvoriti i uslove za povećanje plata u realnom sektoru da bi se stalo u kraj odlasku ljudi u inostranstvo - navela je Trivićeva.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić kaže da treba podići svijest društva o važnosti potreba tržišta rada, te perspektivama zapošljavanja kako bi bile srušene zablude o pojedinim zanimanjima.

- Nove tehnologije napreduju, a zanimanja na koja se nekada gledalo sa podozrenjem sada se obavljaju u sasvim drugim uslovima, te je to potrebno predočiti i roditeljima i đacima još u osnovnim školama, ali i stvoriti dobre uslove za rad u realnom sektoru kako bi bio atraktivan - rekla je Ristićeva.

Puni doprinos u povezivanju sistema obrazovanja i tržišta rada daće i Zavod za zapošljavanje RS, koji će ove godine raditi na formiranju lokalnih savjeta za zapošljavanje.

- Na taj način će se usklađivati ponuda i potražnja u lokalnim zajednicama - rekla je zamjenica direktora zavoda Gordana Latinović.

Ona je podsjetila da na evidenciji nezaposlenih kada je u pitanju srednja stručna sprema najviše ima lica sa završenom ekonomskom školom i gimnazijom, te poljoprivrednih tehničara, dok je u okviru visoke stručne spreme bez posla najviše pravnika i ekonomista.

- Najveća potražnja je za licima koja su završila informacione tehnologije, dok profesora matematike i fizike nema na evidenciji - rekla je Latinovićeva.

Direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da će privrednici podržati projekat dualnog obrazovanja tako što će raditi na opremanju kabineta najmodernijom opremom.

- Nama je u interesu da što ranije učenici ulaze u svijet rada jer trenutno svoj dinar krenu zarađivati tek sa 27 godina. Nemamo kvalitet koji je potreban poslodavcima, zbog čega je neophodan dijalog pri kreiranju upisnih politika, te naučnih i nastavnih programa. Očekujemo i da će naknade koje budemo isplaćivali đacima biti manje oporezive - rekao je Aćić. Dodao je da je u interesu svih da prosječna plata u RS bude 1.000 KM, te da vjeruje da će se to u bliskoj budućnosti i desiti, a da prije toga treba smanjiti oporezivanje rada na nivo iz 2008. i povećati produktivnost.

Nova zanimanja

Dragica Ristić je navela da će sa privrednicima biti rađeno na novim zanimanja koja su potrebna.

- U našem sistemu obrazovanja do sada nismo imali zanimanje alatničar, koje je veoma zanimljivo za sve industrijske procese - rekla je Ristićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana