Dom za stare iz Novog Sela kod Gradiške na crno radi već tri godine

Danijela Stokanić
Dom za stare iz Novog Sela kod Gradiške na crno radi već tri godine

Gradiška - Dom za penzionere i stara lica “Medik Ugrenović” iz Novog Sela kod Gradiške, u kojem trenutno boravi deset korisnika, već treću godinu radi na crno uprkos zabrani i kaznama nadležnih.

U Inspektoratu RS ističu da su kontrole ove ustanove počele 2015. godine kada su od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske dobili rješenje da pomenuti dom ne ispunjava uslove za rad.

- Inspektor je u oktobru 2015. izvršio kontrolu i donio rješenje kojim se ovom domu zabranjuje obavljanje djelatnosti socijalne zaštite dok ne obezbijedi rješenje resornog ministra o ispunjenosti uslova. Ustanovi je naloženo da objekat oslobodi od korisnika, te da članove njihove porodice, zakonske zastupnike ili nadležni centar za socijalni rad obavijesti o prestanku rada - rekla je portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Dodala je da je pomenutoj ustanovi izrečena i novčana kazna, jer je obavljala djelatnost, a nije ispunila potrebne uslove.

- Korisnici koji su bili smješteni po osnovu rješenja centara za socijalni rad su smješteni u druge ustanove. Međutim, i dalje je ostalo neriješeno pitanje lica koji su tu smještena po vlastitom izboru - kazala je Makivićeva, dodajući da je realan problem to što su u domovima smješteni stari, često i nepokretni, zbog čega nije moguće isprazniti i zapečatiti objekat.

Ona je naglasila da je inspekcija izvršila pet kontrola doma “Medik Ugrenović”, te, između ostalog, četiri puta izrekla kazne u ukupnom iznosu od 9.500 KM.

- Kod Poreske uprave pokrenut je postupak prinudne naplate, a o zabrani obavljanja djelatnosti obaviješten je i banjalučki Okružni privredni sud, kod kojeg je navedeni subjekt upisan u sudski registar - istakla je Makivićeva.

Vlasnik Doma “Medik Ugrenović” Mirko Ugrenović potvrdio je da nema rješenje resornog ministarstva za rad i istakao da i pored toga vode brigu o deset osoba.

  • Razlog što nemamo rješenje je slab pritisak vode. Nemamo javni vodovod, dok seoski ne može podmiriti naše potrebe. To je jedini problem zbog kojeg do sada nisam dobio rješenje za rad. S obzirom na to da je prije nekoliko godina sa računa ustanove nezakonito skinuto 46.000 maraka, čekamo da nam se vrati taj novac kako bismo nabavili hidrofor za vodu i agregat, jer u selu često nestaje i struje. Nakon toga bi trebalo da dobijemo rješenje - kazao je Ugrenović.

Uslovi

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite ističu da se rješenje za rad izdaje na osnovu Pravilnika o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite. U Inspektoratu ističu da je za sedam domova za stare izrečena zabrana obavljanja djelatnosti, dok su tri subjekta zbog nemogućnosti da ispune uslove odjavila djelatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana