Дом за старе из Новог Села код Градишке на црно ради већ три године

Данијела Стоканић
Дом за старе из Новог Села код Градишке на црно ради већ три године

Градишка - Дом за пензионере и стара лица “Медик Угреновић” из Новог Села код Градишке, у којем тренутно борави десет корисника, већ трећу годину ради на црно упркос забрани и казнама надлежних.

У Инспекторату РС истичу да су контроле ове установе почеле 2015. године када су од Министарства здравља и социјалне заштите Српске добили рјешење да поменути дом не испуњава услове за рад.

- Инспектор је у октобру 2015. извршио контролу и донио рјешење којим се овом дому забрањује обављање дјелатности социјалне заштите док не обезбиједи рјешење ресорног министра о испуњености услова. Установи је наложено да објекат ослободи од корисника, те да чланове њихове породице, законске заступнике или надлежни центар за социјални рад обавијести о престанку рада - рекла је портпаролка Инспектората РС Душанка Макивић.

Додала је да је поменутој установи изречена и новчана казна, јер је обављала дјелатност, а није испунила потребне услове.

- Корисници који су били смјештени по основу рјешења центара за социјални рад су смјештени у друге установе. Међутим, и даље је остало неријешено питање лица који су ту смјештена по властитом избору - казала је Макивићева, додајући да је реалан проблем то што су у домовима смјештени стари, често и непокретни, због чега није могуће испразнити и запечатити објекат.

Она је нагласила да је инспекција извршила пет контрола дома “Медик Угреновић”, те, између осталог, четири пута изрекла казне у укупном износу од 9.500 КМ.

- Код Пореске управе покренут је поступак принудне наплате, а о забрани обављања дјелатности обавијештен је и бањалучки Окружни привредни суд, код којег је наведени субјект уписан у судски регистар - истакла је Макивићева.

Власник Дома “Медик Угреновић” Мирко Угреновић потврдио је да нема рјешење ресорног министарства за рад и истакао да и поред тога воде бригу о десет особа.

  • Разлог што немамо рјешење је слаб притисак воде. Немамо јавни водовод, док сеоски не може подмирити наше потребе. То је једини проблем због којег до сада нисам добио рјешење за рад. С обзиром на то да је прије неколико година са рачуна установе незаконито скинуто 46.000 марака, чекамо да нам се врати тај новац како бисмо набавили хидрофор за воду и агрегат, јер у селу често нестаје и струје. Након тога би требало да добијемо рјешење - казао је Угреновић.

Услови

У Министарству здравља и социјалне заштите истичу да се рјешење за рад издаје на основу Правилника о условима за оснивање установа социјалне заштите и обављање дјелатности социјалне заштите. У Инспекторату истичу да је за седам домова за старе изречена забрана обављања дјелатности, док су три субјекта због немогућности да испуне услове одјавила дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана