Долина хероја у пуном сјају након три деценије

Р. Ђ.
Долина хероја у пуном сјају након три деценије

Фоча - Санација клизишта у Долини хероја на Тјентишту, активираног у фебруару, требало би да буде завршена за мјесец, док ће комплетан спомен-комплекс, након више од три деценије бити обновљен, рекла је у петак министарка грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић.

Она је обишавши радове у Долини хероја, објаснила да се пројекат санације који финансира Влада РС, одвија у три фазе.

- Санација клизишта кошта 927.000 марака и тај посао биће завршен за мјесец. Након тога прелази се на другу и трећу фазу реконструкције комплетног комплекса које заједно коштају више од 730.000 марака, а подразумијевају реконструкцију споменика, гранитних плоча, степеница, те амфитеатра изнад споменика - рекла је Голићева.

Директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић подсјетио је да је на овом истом простору  прије тридесет двије године санирано прво клизиште. 

- Клизиште се на овом простору први пут покренуло 1986. године. Тада није адекватно урађено тако да ћемо послије толико година имати комплетно уређен комплекс - рекао је Павловић.

Иако временски услови диктирају динамику радова, завршено је више од половине посла. Иако је Долина хероја у сунчаним данима претворена је у право градилиште, то не спречава бројне туристе да уживају у љепоти овог комплекса коме ће ускоро бити враћен првобитни сјај.

- Када реконструкција буде завршена, овдје ће још више људи да долази, јер је монументални дио прекрасан. Многи желе да истраже овај простор и да бораве у предивној природи - каже Џенифер Моер из Вашингтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана