До француске дипломе из клупа у Српској

Милијана Латиновић
До француске дипломе из клупа у Српској

Бањалука - Основци и средњошколци у Српској који изучавају француски као други страни језик имају прилику да у школама полажу ДЕЛФ испит који је међународно признат и на тај начин обезбиједе "улазницу" за студије у иностранству.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да се од 2016. године овај испит полаже и у Српској.

- Раније су наши средњошколци ДЕЛФ испит полагали у ФБиХ, а од 2016. године полагање се организује у школама у Требињу, Фочи, Бијељини и Бањалуци. Ученик који положи ДЕЛФ испит добија диплому од Министарства образовања Републике Француске - рекао је Дамјановић.

Он је додао да је полагање овог испита у основним и средњим школама недавно формализовано потписивањем споразума између Министарства просвјете и културе РС и Амбасаде Француске у БиХ.

Међу ријетким школама у РС у којима се изучава овај језик је и Основна школа "Васа Чубриловић" у Градишци.

- Француски језик као други страни изучавају 42 ученика, а тек идуће године у основним школама моћи ће се полагати ДЕЛФ испит, који су до сада полагали само средњошколци - рекла је наставница француског језика и књижевности у овој школи Драгана Дакић.

Она је појаснила да су дипломе о положеном ДЕЛФ испиту међународно признате на свих шест континената гдје се прича француски језик.

- Подразумијева се да ученик који успјешно положи овај испит зна да пише на француском, да разумије оно што чује и оно што прочита, те да се зна усмено изразити на француском - рекла је Дакићева.

За полагање међународно признатог испита припремају се и основци у фочанској Основној школи "Свети Сава".

- У централној школи француски као други страни језик изучавају 322 ученика од шестог до деветог разреда, док у подручној школи 36 ђака учи француски - рекла је педагог у овој школи Александра Радић.

Професорица француског језика у бањалучкој Гимназији Јасмина Глишић каже да у овој школи око 100 ученика учи француски језик.

- ДЕЛФ испит је лани положило седам ученика из наше школе, а један од њих био је и побједник на републичком такмичењу - истакла је Глишићева и додала да ће већ у априлу нове генерације гимназијалаца имати шансу да постану власници међународно признате дипломе о познавању овог језика. Она појашњава да се испит полаже из два дијела, писмено и усмено.  

- Француски се најлакше савлада кроз пјесме, музику и филмове. Граматика је комплекснија, али с обзиром на то да имамо много ваннаставних активности, ђаци брзо савладају градиво - рекла је Глишићева и подсјетила да је француски језик други језик у Европској унији.

Размјена ђака

Јасмина Глишић истиче да крајем марта очекују посјету колега из Француске.

- Размјена ђака омогућиће ученицима да добију додатне бодове приликом уписа на студије - рекла је Глишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана